Βέτο Λευκωσίας στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια στις ενταξιακές της Τουρκίας

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007 15:07
UPD:16:43
A- A A+

Βέτο θα ασκήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, στις ενταξιακές συνομιλίες Ε.Ε. - Τουρκίας.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, η Λευκωσία είχε προειδοποιήσει με άσκηση του δικαιώματος του βέτο στην περίπτωση που η ΕΕ θα άνοιγε με την Τουρκία το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για την ενέργεια. «Η Κύπρος -είπε- έχει καταθέσει τις θέσεις της και για τα τρία κεφάλαια (που πρόκειται να ανοίξουν με την Τουρκία) και είναι εις γνώση και της Προεδρίας και της Επιτροπής. Οπως επίσης, με ανοικτά χαρτιά και με σεβασμό προς τις διαδικασίες της ΕΕ, αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου, είχαμε προειδοποιήσει ότι εάν επιχειρείτο το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, που υπήρχαν σκέψεις από την Επιτροπή, η κυπριακή Κυβέρνηση θα ασκούσε βέτο».

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργο Περδίκη, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, το κεφάλαιο για την ενέργεια δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας και για τις πληροφορίες ότι η Γαλλία θα μπλοκάρει το κεφάλαιο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός από πλευράς της γαλλικής Κυβέρνησης για το θέμα αυτό και ότι στη διάρκεια των επαφών του στο Παρίσι, συζήτησε το θέμα με την γαλλική Κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τις επαφές του στο Παρίσι διαπιστώθηκε συναντίληψη στις θέσεις της Κύπρου και της Γαλλίας σε ευρωπαϊκά, αλλά και διμερή θέματα. «Υπάρχει συναντίληψη στα βασικά ζητήματα που μας ενδιαφέρουν, τόσο για ευρωπαϊκά θέματα, όσο και για διμερή και υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο Κυβερνήσεις να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεργασία που αναπτύξαμε με την προηγούμενη γαλλική Κυβέρνηση», ανέφερε.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών γνωνστοποίησε επίσης ότι με την γαλλική κυβέρνηση έχουν προγραμματιστεί σειρά επαφών και διαλόγου πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες όπως είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και η πρόταση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για δημιουργία μιας Μεσογειακής Ενωσης.

πηγή ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή