Ο στόχος των 200 γιατρών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας δεν επετεύχθη και το τελεσίγραφο έληξε. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι συνεδριάζουν για να αποφασίσουν συνεργασία με το ΕΣΥ, την στιγμή που ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, κάνει ανοιχτά λόγο για επίταξη. Στο μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία της διάθεσης των self rapid test από τα φαρμακεία, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, θεωρεί ότι τα μέτρα δείχνουν προχειρότητα καθώς δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ, ενώ ο σύλλογος αναμένεται να καταθέσει στην κυβέρνηση την πρόταση του.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μετά τη σύσκεψη που είχαν το πρωί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αναφορικά με την προσχώρηση των ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν ξεκινήσει μια μαραθώνια συνεδρίαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι. Το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας για επιστράτευση τους έχει ήδη λήξει και παρόλα αυτά δεν έχει βγει ακόμα «λευκός» καπνός. Ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει στην προχθεσινή του ανακοίνωση ότι χρειαζόμαστε 200 τουλάχιστον γιατρούς για να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας την πίεση που δέχεται αυτή την στιγμή.
Εθελοντική συνδρομή
Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η εθελοντική συνδρομή των ιδιωτών γιατρών δεν είναι και τόσο εθελοντική αφού θα πληρωθούν 2.000 ευρώ το μήνα ενώ, θα λάβουν επιπλέον χρήματα για τις εφημερίες τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Και επίσης τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα. Ενώ θα έχουν και το δικαίωμα να επιλέξουν το πότε και πως θα εργαστούν στο ΕΣΥ.
Αποζημιώσεις γιατρών
«Η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, τόνισε ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και συμπλήρωσε: Όπως είπε «είμαστε μακριά από την εθελοντική συνεισφορά που θα θέλαμε να δούμε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είμαστε μόλις στο 1/4 αυτών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε ότι μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι καθυστερούν οι πληρωμές των εφημεριών και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στην Ε.Ε.
Τα self rapid tests
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως «όπως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε τα rapid tests, έτσι η Ελλάδα θα είναι πάλι από τις πρώτες χώρες, που θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική των self tests».
Ο προβληματισμός των φαρμακοποιών
Ωστόσο ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ετοιμάζονται να καταθέσουν οι φαρμακοποιοί μετά την χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο για την παροχή δωρεάν rapid test στους πολίτες από τα φαρμακεία.«Εξαιρετικής προχειρότητας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ Κωνσταντίνο Λουράντο, δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με όλες αυτές τις εξαγγελίες, όπως το πως θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid τεστ. Από που θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία; μέσω φαρμακαποθηκών; μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ;