Συνάντηση Κ.Καραμανλή με τον πορτογάλο ομόλογό του

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2007 20:28
UPD:20:31
A- A A+

Συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του, Ζοζέ Σόκρατες, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λισσαβώνα, με τον οποίο συζήτησε τρέχοντα θέματα της Ε.Ε. ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ενωσης από την Πορτογαλία

Στη συνάντηση με τον κ.Σόκρατες κυριάρχησε η διαδικασία μεταρρύθμισης της Συνταγματικής Συνθήκης. Όπως είπε ο κ.Καραμανλής, υπήρξε συμφωνία με τον κ.Σόκρατες ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βρεθεί λύση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Μία λύση, που -όπως είπε- θα επιτρέψει στην Ένωση να προχωρήσει ενωμένη και ισχυρή. «Επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στη βάση του κειμένου της Συνθήκης και πιστεύουμε ότι η ουσία και η ισορροπία του κειμένου αυτού θα πρέπει να διατηρηθούν. Συμφωνήσαμε ότι είναι ανάγκη να δοθεί σύντομη και συγκεκριμένη εντολή, ως προς το περιεχόμενο και τη διάρκειά της, προκειμένου να καταστεί δυνατό να εφαρμοσθεί η επιδιωκόμενη λύση, πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009. Είπα επίσης στον Πρωθυπουργό ότι είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας να συνδράμουμε την Πορτογαλική Προεδρία στο πράγματι δύσκολο έργο που πρόκειται να αναλάβει», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

ΟΙ δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη διεύρυνση της Ε.Ε., η οποία, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες. Από τη μία, να συνεχιστεί με προσεκτικά βήματα και με γνώμονα πάντα την αποτελεσματική λειτουργία της Ένωσης και από την άλλη να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προσαρμογή των κρατών αυτών και η πλήρης εφαρμογή όλων των κριτηρίων και προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε., όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ειδικότερα για την Ελλάδα -παρατήρησε ο κ.Καραμανλής- που ενδιαφέρεται άμεσα, λόγω γειτνίασης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη γειτονιά μας θα αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη. Κάτι τέτοιο βεβαία θα είχε νόημα μόνο εάν οι δομές των χωρών αυτών εξευρωπαϊστούν πραγματικά και, φυσικά, εφόσον οι σχέσεις τους με τους γείτονές τους διαπνέονται από τον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς».

Επίσης, συζητήθηκε η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αυξημένο ενδιαφέρον της Ένωσης για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και για τη συνεργασία με τον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου), και η μεσογειακή διάσταση των πολιτικών της Ένωσης, καθώς και το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και της μετανάστευσης. Για το τελευταίο θέμα ο κ.Καραμανλής επανέλαβε την ελληνική πρόταση για καθιέρωση κοινών περιπολιών και τελικά τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής για τη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης.

Όσον αφορά εξάλλου, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα μας θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια της Πορτογαλικής Προεδρίας ώστε να αρθούν τα εναπομείναντα εμπόδια και να υπογραφεί η νέα συμφωνία με τη Ρωσία.

Τέλος, ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στη νέα θαλάσσια πολιτική της Ένωσης, ένα θέμα -όπως είπε- κοινού ενδιαφέροντος, απώτερος σκοπός της οποίας πρέπει να είναι η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τον πορτογάλο ομόλογό του για τη φιλοξενία, τον οποίο και διαβεβαίωσε για την ελληνική υποστήριξη στο έργο και τις προσπάθειες της επερχόμενης Πορτογαλικής Προεδρίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή