Γερμανία: Τέταρτη παραίτηση βουλευτή από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 12:29
UPD:12:41
wikipedia
A- A A+

Τέταρτος βουλευτής από το συντηρητικό στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ, παραιτήθηκε, καθώς ήδη «κλονίζεται» από το σκάνδαλο με τις προμήθειες μασκών. Ο Τομπίας Ζεχ, αποχώρησε από το αξίωμα «λόγω συγκρούσεων συμφερόντων», ανακοίνωσε το κόμμα του.

Ο Ζεχ, εκλεγμένο μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), «αδελφό κόμμα» του CDU της Καγκελαρίου Μέρκελ «ζήτησε από την επιτροπή δεοντολογίας» του κινήματός του να εξετάσει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, είπε ο γενικός γραμματέας του CSU Μάρκους Μπλούμε στο γερμανικό πρακτορείο DPA.

Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος παραιτείται από όλες τις ευθύνες του στο κόμμα, επιβεβαιώνοντας την Παρασκευή τις περιφερειακές εφημερίδες "Münchner Merkur" και "Passauer Neue Presse". Ο Ζεχείναι ύποπτος για σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της πολιτικής εντολής του και των βοηθητικών του δραστηριοτήτων που συνδέονται με την εταιρεία συμβούλων του. Το 2016, συμβούλεψε με την εταιρεία του το συντηρητικό κόμμα της πΓΔΜ (τώρα Βόρεια Μακεδονία) VMRO, ενώ συμμετείχε ως Γερμανός αναπληρωτής σε μια εκστρατεία συνάντησης αυτού του σχηματισμού, σύμφωνα με τον τύπο. Είναι ο τέταρτος βουλευτής του Bundestag που αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα CDU-CSU μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η πιο ενοχλητική υπόθεση για τους Συντηρητικούς αφορά προμήθειες αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που λέγεται ότι έλαβαν δύο βουλευτές όταν οι γερμανικές αρχές αγόρασαν ιατρικές μάσκες την περασμένη άνοιξη. Δύο βουλευτές, ένας από το CDU και ένας από το CSU, έχουν παραιτηθεί από τα καθήκοντά τους μέσα στο κόμμα. Περιφερειακός αναπληρωτής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας, ο Άλφρεντ Σάουτερ, παραιτήθηκε από τις εντολές του όταν καθώς θεωρείται ύποπτος διαφθοράς από τη δικαιοσύνη λόγω του σκανδάλου των μασκών. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση που σχετίζεται με πιθανούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν, ένας άλλος βουλευτής του CDU, Μαρκ Χάουπτμαν, επίσης παραιτήθηκε.

Αυτές οι παρατεταμένες παραιτήσεις έρχονται στη χειρότερη στιγμή για τους συντηρητικούς που υπέστησαν δύο ήττες την Κυριακή στις περιφερειακές εκλογές. 

Η ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η επικράτηση των δοκιμασμένων προσώπων και οι απώλειες για την ακροδεξιά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών στη Βάδη - Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία - Παλατινάτο, με τις οποίες άνοιξε και επισήμως η «σούπερ εκλογική» χρονιά στη Γερμανία.

Στην Βάδη -Βυρτεμβέργη ο «Πράσινος» Πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν, στην ηγεσία από το 2011, επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο αλλοτινό προπύργιο του CDU. Με ποσοστό 32,8% κατάφερε να ενισχύσει κατά 2,5 μονάδες τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές του 2016, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, CDU, έχασε 3,4 μονάδες και περιορίστηκε στο 23,6%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε με 11,1% (-1,6) την τρίτη θέση, εκτοπίζοντας την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία συρρικνώθηκε στο 10,1% (-5). Την AfD άφησαν όμως πίσω τους και οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 10,3% (+2).

naftmporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή