Έξοδος με τα δικά μας σπαθιά

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 08:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η χαλάρωση των μέτρων φαίνεται να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Τον τόνο δεν δίνουν, ως είναι προφανές, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, αλλά η κοινωνική κόπωση και η οικονομία. Στην επέτειο των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία.

Ο Καποδίστριας, που εφάρμοσε την πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα το 1828 για την αντιμετώπιση της πανώλης, γνέφει από τη γωνία.

«Συνθήκες μάχης» στα νοσοκομεία, πολεμική ορολογία, δυσοίωνα τα στοιχεία, στερεύουν τα πολεμοφόδια -χωρίς κρεβάτι Εντατικής δεκάδες διασωληνωμένοι «στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας-, γκρίνια και δυσφορία. Στην επέτειο των 200 χρόνων από την εθνεγερσία. Έξοδος της προέδρου «Ελλάδα 2021» με νεο - παραδοσιακή ενδυμασία. Αποδομημένη φορεσιά, πουγκί με κόκκινο ανάποδο φέσι, βρήκε και η φουστανέλα θέση και οι φούντες από το τσαρούχι στη μέση.

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα. Ψηλά η αντένα. Δοκιμαστικές πτήσεις μαχητικών στον ουρανό της Αττικής, ασεβείς πτήσεις του μυαλού σε εξόδους κι εγκλεισμούς.

Βρυζάκης. Έξοδος του Μεσολογγίου. Αντιγράφω από τον ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης (εγκαινιάζεται στις 24 Μαρτίου η αναγεννημένη ωραία): «... Στο επίγειο τμήμα της σύνθεσης, πάνω σε μια ξύλινη γέφυρα, οι αγωνιστές ορμούν έξω από την πύλη του τείχους, κραδαίνοντας τα σπαθιά τους. Ένας από αυτούς υψώνει με το αριστερό του χέρι την ελληνική σημαία με το σταυρό στο κοντάρι. Μερικοί έχουν κιόλας πληγωθεί. Ακολουθούν τα γυναικόπαιδα. Μητέρες με παιδιά έχουν πέσει κάτω από τη γέφυρα, στο χαντάκι. Κάποιοι είναι ήδη νεκροί, άλλοι χαροπαλεύουν... Επικρατούν ταραχή, ένταση και μεγάλη δραματικότητα. Είναι σαν να ακούμε την κλαγγή των όπλων και τις κραυγές των πληγωμένων… Πρόκειται για έναν πίνακα ρομαντικό στο πνεύμα, αλλά με εκτέλεση ακαδημαϊκή, καλλιγραφική, προσεκτική. Επικρατεί μια καφετιά και χρυσή τονικότητα, με κύρια χρώματα το μαύρο, το λευκό και το κόκκινο».

Μαύρο και κόκκινο μετά από ένα χρόνο πολιορκίας από του 21ου την πανδημία. Έξοδος με τα δικά μας σπαθιά, μάσκες και αντισηπτικά. Ξεχάστε τα ηρωικά.

Τα σύγχρονα γιουρούσια δεν είναι στο πνεύμα ρομαντικά. Πρέπει να εκτελεστούν προσεκτικά. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή