Ψύχραιμες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 07:00
Twitter
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Εικόνα διαλόγου επιχειρεί να καλλιεργήσει η Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να δείχνει πρόθυμη να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις. Η τουρκική πλευρά -έπειτα από ένα παιχνίδι καθυστερήσεων- επέστρεψε στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, ενώ «καλοβλέπει» τις συζητήσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου, δίνουν... ραντεβού στην Άγκυρα στις
14 Απριλίου, με τον «αστερίσκο» πως η συνάντηση αυτή θα γίνει εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο «αστερίσκος» αυτός μπαίνει από την ελληνική πλευρά, που κρατά στάση αναμονής και παρακολουθεί με προσοχή τις τουρκικές κινήσεις, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί έναν απρόβλεπτο «παίκτη».

Αδιαμφισβήτητα η Τουρκία προσπαθεί να περάσει προς τη διεθνή κοινότητα μια εικόνα διαλόγου, παρά το ότι με δηλώσεις και κινήσεις τορπιλίζει στην πράξη το κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα θέλει να ανοίξει η συζήτηση για μια μελλοντική συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διάρκεια που θα έχει η αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς συνδέεται ευρύτερα με τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Άγκυρα θα επιθυμούσε να υπάρξει μία θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου. Κρίσιμος κρίκος σε όλη αυτή την «αλυσίδα» είναι και το μεταναστευτικό, θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή πλευρά και αυτό είναι κάτι που η Άγκυρα γνωρίζει καλά.

Η επιχείρηση... γοητείας της Ευρώπης εκτιμάται ότι συνδέεται και με το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει πως δεν υπάρχουν ειδήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα υπάρχει ένα ακόμα θέμα μείζονος σημασίας που θα συζητηθεί. Πρόκειται για το Κυπριακό, καθώς είναι προγραμματισμένη Άτυπη Σύνοδος στο τέλος Απριλίου στη Γενεύη.

Μέσα σε αυτή τη διπλωματική «σκακιέρα» η Αθήνα αποφεύγει τις βιαστικές κινήσεις και κρατά χαμηλά τον πήχη. Αυτή τη στάση θα ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή