Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση υπονομεύει τις ΣΥΔ για ανάπηρα παιδιά

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 11:33
UPD:11:39
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Ερώτηση με θέμα «Η κυβέρνηση υπονομεύει τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για ανάπηρα παιδιά, παγώνει την ίδρυση νέων και την χρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΠΥ με βάση ΚΥΑ του ΣΥΡΙΖΑ», κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότ απαντώντας στην αγωνία των γονιών ανάπηρων παιδιών «τι θα γίνουν τα παιδιά μας όταν εμείς φύγουμε», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε τον Απρίλιο του 2019 ΚΥΑ για τις νέες προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Με αυτή, όπως υποστηρίζουν, δόθηκε η δυνατότητα διαβίωσης σε ΣΥΔ σε ανάπηρους με κάθε είδους βλάβη και όχι μόνο με νοητικές, όπως ίσχυε έως τότε. Οι νέες προϋποθέσεις, προσθέτους οι βουλευτές,  προέβλεπαν  μικρές κατοικίες 2-6 ατόμων στον αστικό ιστό, σύμφωνες με τις πιο σύγχρονες απόψεις για το συμφέρον των ωφελούμενων, την αξιοπρεπή τους διαβίωση και τη φροντίδα τους μέσα στην κοινότητα και όχι σε ιδρύματα.

Με βάση το νέο αυτό πλαίσιο, συμπληρώνουν οι βουλευτές, είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση, από το ΕΣΠΑ, με περίπου 52 εκ., 160 νέων ΣΥΔ για 500 περίπου παιδιά και ενήλικες ανάπηρους, στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση πάγωσε τις σχετικές διαδικασίες.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «Το τραγικό δε είναι ότι πάγωσε και την εναρμόνιση του ΕΟΠΠΥ με το νέο πλαίσιο των ΣΥΔ, σε ό,τι αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της επικοινωνίας των ενοίκων των ΣΥΔ με την οικογένεια και το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον. Η σχετική διαπραγμάτευση  μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και φορέων των ΣΥΔ και του αναπηρικού κινήματος σταμάτησε με τις εκλογές και δεν ξαναξεκίνησε έκτοτε. Η θέση με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) είχε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση ήταν να υπάρχει δυνατότητα έως και πέντε διανυκτερεύσεων το μήνα εκτός ΣΥΔ, χωρίς ο ΕΟΠΠΥ να περικόπτει τα συνολικά τροφεία του μήνα». 

Οι νέες ΣΥΔ που, είτε ιδρύθηκαν,  υπογραμμίζουν οι βουλευτές, είτε θα ιδρυθούν με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, αφού δεν μπορούν να υπογράψουν νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ. Οι δε παλαιές ΣΥΔ, αναγκάζονται να παρατείνουν διαρκώς τις παλαιές συμβάσεις τους που προβλέπουν ότι αν ένα ανάπηρο παιδί διανυκτερεύσει στην οικογένειά του, ο ΕΟΠΠΥ περικόπτεται το τροφείο του για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές.

Με αυτό τον τρόπο, τονίζουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τα μεγάλα της λόγια, η κυβέρνηση υπονομεύει κάθε διαδικασία αποϊδρυματοποίησης που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των αναπήρων, αλλά και με τις οδηγίες της ΕΕ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ερωτούν τους Υπουργούς:

• Αν θα δώσουν εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εναρμόνισης των συμβάσεων ΣΥΔ-ΕΟΠΠΥ με το υφιστάμενο από το 2019 νομοθετικό πλαίσιο

• ·Αν θα δώσουν οδηγίες στον ΕΟΠΠΥ ώστε, κατά την υπογραφή των νέων συμβάσεων με ΣΥΔ, να αποδεχθεί τις προτάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ για διανυκτέρευση, έως πέντε ημερών το μήνα, των ανάπηρων παιδιών στην οικογένεια ή το φιλικό τους περιβάλλον, χωρίς περικοπή των τροφείων του μήνα που οφείλει να καταβάλει.

• Αν πρόκειται να προχωρήσουν την ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση, από τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, νέων και υφιστάμενων ΣΥΔ 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή