Μια κρίση μέσα στην κρίση

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 07:31
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Δεκαεννέα ευρωπαϊκές χώρες πάγωσαν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της σουηδοβρετανικής φαρμακευτικής. Προληπτικό μέτρο εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου ή όπως θα έλεγε ο Γερμανός επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν μια μύγα στο γάλα, την οποία μερικοί βλέπουν με μεγεθυντικό φακό;

Ακόμη και αν η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (EΜΑ) αποφασίσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, είναι πιθανό αρκετοί πολίτες να παραμείνουν διστακτικοί. Ήταν στραβό το κλήμα με την ΑstraZeneca από την αρχή. Χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε σχέση με τον ανταγωνισμό, μπλόκο στους άνω των 65 ετών, αν και ο ΕΜΑ είχε δώσει έγκριση ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωρινή παύση εμβολιασμών υγειονομικών προ μηνός σε περιοχές της Σουηδίας εν μέσω αναφορών για παρενέργειες, καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις, ενώ τεντώνονται τα νεύρα σε δόσεις, και τώρα ελάχιστα περιστατικά θρόμβωσης.

Αύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει εκτάκτως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Συνεπώς, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επιστημονικά.

Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ έχουν ήδη δώσει μια πρώτη εικόνα για τα οφέλη που υπερτερούν των κινδύνων και είναι εξαιρετικά απίθανο η δεύτερη εκτίμηση να δείξει κάτι διαφορετικό για τον αριθμό των περιστατικών που είναι αντίστοιχος με αυτόν που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

Αν και καμία χώρα δεν υποστηρίζει ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση της θρομβολογικής εμβολής με το εμβόλιο, αρκετοί ανησύχησαν και ευλόγως. 

Κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτές τις κινήσεις; Ιδέα δεν έχω, αλλά στην Ε.Ε. αυτονομούνται στα βασικά και συντονίστηκαν 19 για να βλάψουν μια; Κι ύστερα, οι ειδικοί στις εθνικές επιτροπές είναι ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί άθυρμα δυνάμεων σκοτεινών και δεν θέλουν να προχωρήσει ο εμβολιασμός; 

Όλα αυτά τροφοδοτούν μια αβεβαιότητα που όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Αύριο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά οι ψυχολογικές επιδράσεις δεν μπαίνουν τόσο εύκολα στο ψυγείο, ενώ λείπουν ακόμη πολλές παρτίδες εμβολίων. 
  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή