Στην κρατική κολυμβήθρα

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 07:00
Menelaos Myrillas / SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο πολιτικό φιλόσοφο του 20ού αιώνα, τον John Rawls, οι εκλεγμένοι σε δημόσια αξιώματα έχουν αυστηρότερη υποχρέωση να υπακούουν στους νόμους και να σέβονται το Σύνταγμα σε σύγκριση με τους υπολοίπους. 

Η οπτική Rawls φαντάζει τουλάχιστον υπερβολική σε τούτο τον τόπο, όπου 200 χρόνια μετά την Επανάσταση παραμένει ζητούμενο για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να τηρούν τους νόμους έστω και στον ίδιο βαθμό με τους άλλους πολίτες. 

Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πολύ πίσω για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Πάρνηθα, Ικαρία, εμβολιασμοί εκτός σειράς, κορονοπάρτι της Τσικνοπέμπτης στον ΕΟΔΥ. Όποιος έχει μάτια βλέπει ότι οι κρατούντες βρίσκουν πάντα τον τρόπο για να παραβιάζουν τους κανόνες. Ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας. Ή καλύτερα ιδίως μέσα σε αυτές. 

Πρόσφατα, όμως, η πρακτική της παραβίασης των κανόνων εξέλαβε και μια διαφορετική διάσταση. Αναφερόμαστε, βέβαια, στην περίφημη βάπτιση της Κυριακής με ανάδοχο τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία τελέστηκε εν μέσω lockdown αντίθετα με ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. 

Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ότι παραβιάστηκαν απλώς οι κανόνες, αλλά ότι η παρασπονδία επιχειρήθηκε να καλυφθεί από κρατικό μανδύα. Με ένα αδιανόητο (ακόμη και ορθογραφικά!) έγγραφο η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας παρέσχε βεβαίωση «κατ’ εξαίρεσης (sic) τέλεσης θρησκευτικής τελετής». Έτσι λοιπόν, χωρίς να προβλέπεται σε κανένα νόμο, δίχως αριθμό πρωτοκόλλου, με μια απλή υπογραφή η παρατυπία επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί στην κρατική κολυμβήθρα. 

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες περιορίζονται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το σπίτι τους, τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κίνδυνο να μην ξανανοίξουν ποτέ, το ελληνικό κράτος βρήκε τον χρόνο, τη διάθεση αλλά και το θράσος να καλύψει με τη στρογγυλή σφραγίδα του τέτοιες πρακτικές. 

Δεν χρειάζεται να είναι φιλόσοφος για να καταλάβει κανείς ότι αν συνεχίσει έτσι τότε το κύρος του κράτους θα καταστεί μικρότερο από την αξία αυτού του εγγράφου…
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή