Βραζιλία: 3η αποπομπή υπουργού Υγείας από την αρχή της πανδημίας

«Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Μπολσονάρου», λέει πρώην υπουργός
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 10:58
UPD:11:48
REUTERS/UESLEI MARCELINO
A- A A+

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Εντουάρντο Παζουέλο, πρόκειται να αποπεμφθεί μετά από μια εξαιρετικά αποτυχημένη 10μηνη θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 260.000 Βραζιλιάνοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, με την κυβέρνηση να κατηγορείται για καταστροφική διαχείριση.

Όταν ο ακροδεξιός πρόεδρος, Τζέιρ Μπολσονάρου, όρισε τον στρατηγό ως προσωρινό υπουργό Υγείας του στις 16 Μαΐου πέρυσι, όταν σχεδόν 15.000 Βραζιλιάνοι είχαν πεθάνει από την Covid-19. Δέκα μήνες αργότερα, ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε περίπου 280.000 και το μεγαλύτερο έθνος της Νότιας Αμερικής εισήχθη στο πιο θανατηφόρο κεφάλαιο της πανδημίας.

Ο Παζουέλο, του οποίου η θλιβερή θητεία του έδωσε το ψευδώνυμο Pesadello (εφιάλτης), ήταν ο τρίτος υπουργός Υγείας της  κυβέρνησης Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της κρίσης, αφού δύο προκάτοχοι παραιτήθηκαν λόγω διαφωνιώνσχετικά με τη στάση του προέδρου έναντι του Covid-19. Από την αρχή, ο Μπολσονάρου υποβάθμισε την ασθένεια, την οποία τόσο ο ίδιος όσο και ο Παζουέλο χαρακτήρισαν, ως «ήπια γρίπη» και προσπάθησαν να την περιορίσουν μέσω κοινωνικών αποστάσεων, απαγορευτικών ή μαζικού εμβολιασμού.

Ο Παζουέλο, ένας 58χρονος χωρίς υπόβαθρο δημόσιας υγείας, είχε καταστήσει σαφές ότι το άτομο που έπαιρνε τις αποφάσεις για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας ήταν ο Μπολσονάρου, όχι αυτός. «Είναι απλό: ο ένας δίνει τις εντολές και ο άλλος υπακούει», είπε για τη σχέση του με τον πρόεδρο τον περασμένο Οκτώβριο, αφού ο Μπολσονάρο απέρριψε την προσπάθειά του να αγοράσει 46 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου CoronaVac από την Κίνα.

Ακόμα κι έτσι, ο Παζουέλοαντιμετωπίζει τώρα τον πιο άμεσο κίνδυνο κυρώσεων λόγω της διαχείρισης του στην υγειονομική έκτακτη κατάσταση. Νωρίτερα φέτος τέθηκε υπό έρευνα για τον πιθανό ρόλο του στην αποτυχία να αποτρέψει την καταστροφή των υπηρεσιών υγείας στην πόλη Manaus του Αμαζονίου, όπου εξαντλήθηκε το οξυγόνο για τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Λίγοι πιστεύουν ότι η αποχώρησή του θα σηματοδοτήσει μια δραματική μετατόπιση της στάσης της κυβέρνησης προς αυτήν που θεωρείται ευρέως η χειρότερη υγειονομική κρίση στην υγεία της Βραζιλίας.

«Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος είναι υπουργός Υγείας… Αυτός που επέλεξε να πολεμήσει με την επιστήμη και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας… Οπότε για να αλλάξει ο Πρόεδρος θα πρέπει να αλλάξει την άποψή του για την ασθένεια, για την επιστήμη, για αυτή η ψευδή διχοτόμηση μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας », ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας Ζοζέ Γκόμεζ Τεμποράου.

«Το πρόβλημα δεν είναι ο υπουργός υγείας - το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ο ίδιος ο πρόεδρος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή