«Ο κ. Σταϊκούρας αποκλείει την αναδιάρθρωση και το “κούρεμα” των χρεών της πανδημίας για πολιτικούς λόγους. Η στάση αυτή είναι λανθασμένη, όταν μάλιστα στην Ευρώπη υπάρχουν πρωτοβουλίες και φωνές για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.
Όπως είπε: «Αν δεν κουρευτεί το χρέος που έχουν σωρεύσει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -όχι από δική τους ευθύνη αλλά από αντικειμενική αδυναμία πληρωμών και επιλογή της κυβέρνησης να λειτουργεί με δάνεια και αναβολές πληρωμών- δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ακόμη κι αν σήμερα αιρόταν το lockdown, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επανεκκινήσουν αν δεν γίνει ρύθμιση του χρέους τους: μερικό κούρεμα και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε 120 δόσεις», πρόσθεσε η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ , μιλώντας στον Real.
Σημείωσε, επίσης, ότι «η αντίληψη της κυβέρνησης είναι πως ό,τι δαπανά το κράτος πέφτει σε μία “μαύρη τρύπα”. Όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, όταν γίνονται δημόσιες δαπάνες σε περιόδους κρίσης αυτές μπορούν να προστατεύσουν την οικονομία, να διαμορφώσουν καλύτερες προϋποθέσεις επαναφοράς την επόμενη μέρα και καλύτερους όρους για την κατανάλωση και την επιβίωση των επιχειρήσεων».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «τα πραγματικά χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση, με τη μορφή δημοσίων δαπανών το 2020, δεν ήταν 24 δισ. αλλά περίπου 10 δισ., εκ των οποίων τα μισά επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ζητούσε απευθείας επιχορήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, ακόμα, ότι «έχουμε το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη, γιατί δεν κάναμε τις αναγκαίες δημόσιες δαπάνες για τον έλεγχο της πανδημίας στα μεγάλα μέτωπα: στο ΕΣΥ, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους μαζικούς χώρους εργασίας».
Δήλωσε, τέλος, ότι «οι αντιδράσεις του κόσμου προκαλούνται μόνο από την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι λογικό ο κόσμος να αντιδρά όταν υπάρχουν ακραίες πολιτικές, π.χ. όταν περνάει εκπαιδευτικό νομοσχέδιο με το οποίο 25.000 μαθητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων ή όταν στη Νέα Σμύρνη υπάρχει ξυλοδαρμός ενός πολίτη από αστυνομικούς. Αυτός που υποκινεί την οργή του κόσμου είναι η ίδια η κυβέρνηση».