Λάρισα: Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 15:09
UPD:16:03
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
A- A A+

Την επανεμφάνισή του με ισχυρή δόνηση έκανε νωρίτερα ο Εγκέλαδος στη Λάρισα. Τη φορά αυτό οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν στις 14:57 της Παρασκευής μετασεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

WWW.GEIN.NOA.GR

Το επίκεντρο εντοπίζεται στην ήδη σεισμόπληκτη εδώ και μέρες περιοχή της Ελασσόνας, 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της. 

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Κλιμάκια των δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου επιχειρούν να εντοπίσουν αν υπάρχουν ζημιές από τη νέα αυτή σεισμική δόνηση.

Οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ, Γεράσιμο Χουλιάρα, και ο σημερινός ισχυρός αυτός μετασεισμός στη Θεσσαλία εντάσσεται στα φυσιολογικά πλαίσια της μετασεισμικής ακολουθίας.

Και ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ εξήγησε πως θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμη και του ίδιου μεγέθους «και ήταν κάτι που αναμέναμε».

Με τη σειρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για ισχυρό μετασεισμό στoν ίδιο σεισμογόνο χώρο των τελευταίων ημερών. «Τις τελευταίες μέρες επαναλάμβανα με επιμονή ότι μετασεισμοί γύρω στο 5,5 αποτελούν ανοιχτό ενδεχόμενο για την περιοχή. Η μετασεισμική ακολουθία έχει δρόμο ακόμη» ανέφερε, επισημαίνοντας πως το εγκυρότατο GFZ κάνει λόγο για 5,5 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και τη μισή Ελλάδα και τον χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, γιατί συμβάλλει στην εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή