Γερμανία: «Κεραυνοί» Σταϊνμάιερ για το σκάνδαλο με τις προμήθειες των μασκών

«Είναι άθλιο και ντροπιαστικό»
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 13:52
UPD:14:06
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι βουλευτές που εμπλέκονται σε σκάνδαλο προμήθειας για τις προστατευτικές μάσκες προσώπου για τον κορωνοϊό έχουν εμπλακεί σε «άθλια και ντροπιαστική» συμπεριφορά, κλονίζοντας τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Σαββατοκύριακου.

Η τρίτη παραίτηση βουλευτή του CDU της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, εντός μιας εβδομάδας είναι γεγονός για το σκάνδαλο, το οποίο κινδυνεύει να κοστίσει τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές της Κυριακής.

Ο θυμός για το σκάνδαλο επιδεινώνει την απογοήτευση μεταξύ των Γερμανών απέναντι στον συντηρητικό συνασπισμό της κυρίας Μέρκελ για την αργή διάθεση εμβολίων που οφείλεται σεελλείψεις εφοδιασμού και γραφειοκρατία.

Ο κ. Σταϊνμάιερ , μέλος των σοσιαλδημοκρατών (SPD), αναγνώρισε σε μια σπάνια παρέμβαση στην εγχώρια πολιτική ότι οι Γερμανοί ήταν κουρασμένοι να ζουν σε καθεστώς lockdown.

«Και έπειτα πρέπει να ακούσουμε ότι οι βουλευτές, όλων των ανθρώπων, παίρνουν προμήθεια στο χέρι τους πριν φτάσει στους ανθρώπους η μέτρια ιατρική προστασία των μασκών προσώπου ... Αυτό είναι άθλιο και ντροπιαστικό!» είπε σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νίκολας Λόμπελ του CDU παραιτήθηκε από την έδρα του και ο Βαυαρός συντηρητικός Γκεοργκ Νουσλάιν παραιτήθηκε από το κοινοβουλευτικό κόμμα. Και οι δύο κατηγορήθηκαν ότι έλαβαν προμήθειες για μεσιτικές προσφορές προμήθειας μάσκας προσώπου.

Ο Μαρκ Χάουπτμαν από το κρατίδιο της Θουριγγίας είπε στο CDU ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στο κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε το γραφείο του την Πέμπτη, μετά από ισχυρισμούς ότι βοήθησε τις επαφές στο Αζερμπαϊτζάν με προμήθειες.

Το σκάνδαλο είναι ενοχλητικό για το CDU, το οποίο έχει δείξει την υποστήριξή του στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου οι εκλογές την Κυριακή θα αποτελέσουν κρίσιμο δείκτη για το λαϊκό αίσθημα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μια δημοσκόπηση της 10ης Μαρτίου, από τη Forsa, έθεσε το συντηρητικό μπλοκ στο 33%, από 40% τον Ιούνιο, όταν η κ. Μέρκελ έλαβε επαίνους για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού στην πρώτη της φάση. Δεν θα ζητήσει πέμπτη θητεία ως καγκελάριος τον Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή