Βουλή: Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Ασάφεια για το αν υπάγονται και οι ΔΕΚΟ στις ρυθμίσεις
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007 21:14
A- A A+

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου («πτωχευτικός κώδικας»). Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, διακρίνοντας εισαγωγή ρυθμίσεων, δυσμενών για τους εργαζόμενους στις υπό πτώχευση επιχειρήσεις, αλλά και με αιτιάσεις επί του ζητήματος της υπαγωγής των ΔΕΚΟ στις διαδικασίες πτώχευσης.

Τόσο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Κοσμίδης, όσο και ο εισηγητής του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις για το αν υπάγονται και οι ΔΕΚΟ στις ρυθμίσεις περί πτωχεύσεων.

- «Έχουμε ανώνυμες εταιρείες που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Δημοσίου. Αυτές θα πτωχεύουν;», ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Κουβέλης

- «Ναι», απάντησε ο κ. Παπαληγούρας

- «Λέτε ευθέως ναι. Δηλαδή, προϊόντος του χρόνου, η ΕΥΔΑΠ θα έχει μετοχές ιδιωτών, θα κάνει εμπορικές πράξεις, θα πτωχεύει. Ναι;»

- «Ναι».

- «Αυτό βεβαίως αφορά και όλες τις ΔΕΚΟ. Εγώ βεβαίως διαφωνώ - και σε σχέση και με τα δικαιώματα των εργαζομένων», απάντησε ο εισηγητής του Συνασπισμού.

Τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών που συνέταξαν τον πτωχευτικό κώδικα, Μιχαήλ Μαργαρίτης και Λάμπρος Κοτσίρης, ανέφεραν πως το ζήτημα των ΔΕΚΟ δεν λύνεται στο νόμο. «Για την Επιτροπή, οι ΔΕΚΟ είναι δημόσιοι οργανισμοί, άρα εξαιρούνται της πτώχευσης» ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης και πρόσθεσε: «Είμαστε όμως σε μια μεταβατική περίοδο - και από κοινωνικοποιήσεις παλαιότερες πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις. Τη λύση θα την δώσουν τα δικαστήρια».

«Αν έχουμε δημόσιες επιχειρήσεις μεικτής οικονομίας, ανώνυμες εταιρείες, αν έχουμε δημοτικές επιχειρήσεις που δημιουργούνται από τους ΟΤΑ, αυτές έχουν πτωχευτική ικανότητα», συμπλήρωσε ο κ. Μαργαρίτης.

πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή