Ως «κορυφαία διπλωματική δύναμη στον κόσμο» οραματίζονται οι Ευρωπαίοι την Ε.Ε.

Εαρινό Ευρωβαρόμετρο
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007 13:08
A- A A+

Σύμφωνα με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο, η στάση της κοινής γνώμης στα διάφορα κράτη - μέλη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά όργανά της είναι ευνοϊκότερη έναντι της έρευνας του φθινοπώρου του 2006. Επίσης, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι σαφής πλέον η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας τους.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις διοργανικές σχέσεις και την επικοινωνιακή στρατηγική κ.Margot Wallström, δήλωσε σχετικά με την έρευνα: "Από το νέο Ευρωβαρόμετρο προκύπτει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το έργο που προσδοκούν οι πολίτες της να φέρει εις πέρας. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη μεταρρύθμιση της Ένωσης. Θέλω να ελπίζω ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η αισιοδοξία αυτή θα μεταφραστεί σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση, εξαιρετικά σημαντική παράμετρο για την εκπλήρωση των ελπίδων και των προσδοκιών που τρέφουν οι πολίτες για την Ένωση».

Οι τρεις βασικοί δείκτες που καλύπτουν τη γενική στάση απέναντι στην ΕΕ – στήριξη της συμμετοχής στην ΕΕ (57%, +4), αναμενόμενα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ (59%, +5) και εικόνα της ΕΕ (52%, +6) – αποκαλύπτουν πολύ θετικές τάσεις. Μια παράλληλη τάση σε επίπεδο εμπιστοσύνης μπορεί να παρατηρηθεί για την Επιτροπή (52%, +4) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (56%, +4).

Συνολικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων (52%, +6) θεωρούν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους ικανοποιητική ενώ το 44% δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Το 49% (+3) των πολιτών στηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ τα επόμενα έτη ενώ το 39% (-3) έχουν αντίθετη γνώμη.

Tα δυο τρίτα (66%, +3) των Ευρωπαίων στηρίζουν την ιδέα του ευρωπαϊκού συντάγματος.

Το 69% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν ρωτήθηκαν οι Ευρωπαίοι για το πώς οραματίζονται την Ένωση μετά 50 χρόνια, το 61% απάντησε ότι την οραματίζεται ως «κορυφαία διπλωματική δύναμη στον κόσμο», το 56% με δικό της στρατό και το 51% με «πρόεδρο άμεσα εκλεγμένο από τους ευρωπαίους πολίτες». Μόνο το 31% θεωρεί ότι η ΕΕ θα είναι «δευτερεύουσα οκονομική δύναμη».

Όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, το 88% θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με αυτό το ζήτημα – ενώ το 57% το θεωρεί εξαιρετικά επείγον. Το 89% συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να δρομολογήσει επειγόντως νέες πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή