Covid-19: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πανδημία σήμερα

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 14:21
UPD:14:42
REUTERS/Hannah Mckay
A- A A+

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 έχουν πλέον περάσει τα 118 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ανέρχεται σε περισσότερα από 2,61 εκατομμύρια.  Παράλληλα, πάνω από 319,5 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων κατά του Covid-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με το Our World in Data.

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τον Covid-19.  

  • Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τον κόσμο

Η Νότια Κορέα επέτρεψε τη χρήση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρφης και της AstraZeneca για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.΄

Ένα χρόνο μετά το ψηλότερο βουνό στον κόσμο «σπάει» την μοναξιά του. Εκατοντάδες αναρριχητές πρόκειται να επιστρέψουν στο Όρος Έβερεστ υπό αυστηρούς κανόνες. Πριν από ένα χρόνο έκλεισε λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης 928 εκατ. δολαρίων για την τουριστική βιομηχανία, με στόχο την ενίσχυση των εγχώριων ταξιδιών.

Η Ελβετία αναμένει να λάβει 1 εκατ. δόσεις των εμβολίων της Moderna και της  Pfizer αυτόν τον μήνα.

Ο PAHO (Pan American Health Organization) προειδοποίησε ότι ενώ νέες λοιμώξεις  συνεχίζουν να μειώνονται στη Βόρεια Αμερική, τα κρούσματα αυξάνονται στη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα στη Βραζιλία η οποία την Τετάρτη ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 2.000 ημερήσιων θανάτων από Covid-19. 

Η Γαλλία ανακοίνωσε 30.303 νέες μολύνσεις COVID-19 την Τετάρτη. Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες που ο αριθμός ξεπερνάει το όριο των 30.000 κρουσμάτων.

Η επικεφαλής της UNICEF, Ενριέτα Φορ, ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. δολάρια σε για τη διάθεση εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX.

Η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά του  Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δανική εθνική υγειονομική αρχή.

  • Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο στήριξης 1,9 τρις δολαρίων του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε το κολοσσιαίο πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ στο αμερικανικό Κογκρέσο, καταγράφοντας, χάρη στην υποστήριξη μόνο των Δημοκρατικών, μια μεγάλη επιτυχία 50 ημέρες μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

Το πακέτο περιλαμβάνει 400 δισ. δολάρια σε εφάπαξ πληρωμές 1.400 δολ. στους περισσότερους Αμερικανούς, 350 δισ. δολάρια για κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, επέκταση της πίστωσης φόρου για οικογένειες με παιδιά και αυξημένη χρηματοδότηση για τη χορήγηση εμβολίων.

«Η βοήθεια έφτασε», έγραψε ο Μπάιντεν σε tweet  του μετά την ψηφοφορία.

  • Οι δαπάνες ανάκαμψης πρέπει να γίνουν «πράσινες»

Η πλειονότητα των δαπανών ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας που σχεδιάζουν οι μεγάλες οικονομίες δεν είναι «πράσινες», αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Από τα 1,9 τρισ. δολάρια που ανακοίνωσαν οι 50 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που προβλέπονται για δαπάνες ανάκαμψης από τον COVID-19 έως το τέλος του 2020, μόνο το 18%, ή τα 341 δισ.δολάρια - μπορεί να θεωρηθεί «πράσινο», σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ .

Η έκθεση επισημαίνει ότι συνεχώς αυξάνονται οι αποδείξεις  πως οι πράσινες δημοσιονομικές δαπάνες μπορούν να αποφέρουν ισχυρότερες αποδόσεις από τις παραδοσιακές εναλλακτικές. Καλεί, τέλος, τις χώρες με υψηλό εισόδημα να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια από τα σχέδια ανάκαμψης  για να υποστηρίξουν φτωχότερα έθνη και περιθωριοποιημένες κοινότητες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WEF

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή