Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Απασχόλησης, απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στο θέμα των ομολόγων http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/19/1347841.htm .
Όπως είπε στη Βουλή -στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για το «Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης»- ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να προσφέρει μόνο στο μικροκομματικό παρεμπόριο στο οποίο επιδίδεται το ΠΑΣΟΚ, κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία.
«Είναι δυνατόν να κάνετε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όταν υπάρχει αυτή η έρευνα (από τους δύο εισαγγελείς και την υπό τον κ. Ζορμπά ανεξάρτητη Αρχή, ενώ αναμένεται να οριστεί και ειδικός εφέτης ανακριτής) που φαίνεται ότι σε πολύ λίγες ημέρες θα δώσει αποτέλεσμα;» ρώτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μαγγίνας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, όταν υπάρχει τέτοια βαθιά και πολυεπίπεδη έρευνα, να προστεθεί και Εξεταστική Επιτροπή».
«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εσείς προστατεύατε φίλους, συγγενείς και κομματικά στελέχη. Εμείς δεν τα υπολογίζουμε αυτά», σημειώνοντας ότι η προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου «να αποτάξει το παρελθόν δεν είναι επιτυχής».
Σε παρέμβασή της, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν φοβούνται τη συζήτηση για το σκάνδαλο των Ταμείων αρκεί να ρίξουν ο ένας το φταίξιμο στον άλλο. Η μονόπλευρη συζήτηση για τα σκάνδαλα μπορεί να οδηγήσει κάποιους στις φυλακές και να φέρει ένα νέο νόμο που απλώς θα διευρύνει τους παράγοντες, που γέννησαν το σκάνδαλο των ταμείων, δηλαδή τη σύνδεση των ταμείων με την άναρχη αγορά, είπε η κ. Παπαρήγα. Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΚΕ για επιστροφή «όλων των κλεμμένων» από το 1950, είπε ότι το επιχείρημα ότι θα πληρώσει ο λαός ή ότι δεν αντέχει η οικονομία, είναι σαν να ζητούν από τους εργαζόμενους να μη διεκδικούν τίποτα.
Όσο για την αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ δεν υποβαθμίζει τη σημασία των σκανδάλων, αλλά αυτά αποτελούν παρωνυχίδα σε σχέση με αυτά που παίρνουν νόμιμα από το λαό.
Λίγο αργότερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, που -όπως αναφέρει- δεν επιδέχονται βελτίωση, δηλώνοντας παράλληλα ότι το καταψηφίζει επί της αρχής.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μ. Παπαϊωάννου και Κ. Γείτονας κάλεσαν κυβέρνηση και ΚΚΕ να δεχθούν την πρότασή τους για Εξεταστική Επιτροπή και εάν θέλουν να τη διευρύνουν χρονικά έως το 1999 ή έως το 1950. Επανέλαβαν τη θέση τους ότι τα Ταμεία πρέπει να πάρουν πίσω στο ακέραιο και εντόκως τα λεφτά τους από «τους εγκληματίες και τους συνενόχους τους» και επέκριναν όσους μιλούν για ληστεία στο ΧΑ καθώς, όπως είπαν, «με ευθύνη Καραμανλή» δεν ανοίγει ο φάκελος του Χρηματιστηρίου».
Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, ο οποίος πρότεινε, το κόστος της υπόθεσης των ομολόγων να το αναλάβουν όσοι μεσολάβησαν και επωφελήθηκαν.
Η υπόθεση βρίσκεται σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο και όσο διαρκεί η δικαστική έρευνα δεν εξετάζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε από την πλευρά του στο pressroom ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ σταθερά επιδιώκει τον εντυπωσιασμό.
Εξάλλου, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του κ. Μαγγίνα και του ΙΚΑ, ερωτηθείς για το θέμα της αγοράς δομημένων ομολόγων από το Ιδρυμα. Οπως είπε, οι απαντήσεις που δόθηκαν, αποδεικνύουν το αβάσιμο των ισχυρισμών του ΠΑΣΟΚ.