Η Ευρωβουλή ενέκρινε την ένταξη Κύπρου και Μάλτας στο ευρώ

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007 15:59
A- A A+

Με σημαντικές πλειοψηφίες ενεκρίθησαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) οι δύο εκθέσεις του γερμανού ευρωβουλευτή Βέρνερ Λάνγκεν (Werner Langen) γιά την υιοθέτηση του ευρώ από Κύπρο και Μάλτα, από την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Η έκθεση γιά την Κύπρο συγκέντρωσε 585 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 90 αποχές, η δε αντίστοιχη γιά την Μάλτα συγκέντρωσε 610 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 74 αποχές.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η σημερινή απόφαση του ΕΚ αναμένεται να εγκριθεί από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι δε υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν τη σχετική νομοθεσία κατά το επόμενο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις 10 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές, αλλά και ο εισηγητής κ. Λάγκεν, σχολίασαν έντονα το γεγονός ότι, γιά ακόμα μία φορά, η Επιτροπή καθυστέρησε τις διαβουλεύσεις αφήνοντας ελάχιστο χρόνο μελέτης των προτάσεων από το Κοινοβούλιο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σήμερα και ένα ψήφισμα, με το οποίο καλούν το Συμβούλιο και την Επιτροπή "να συνάψουν διοργανική συμφωνία σχετικά με το μελλοντικό χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση συνεργασίας με άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στη ευρωζώνη".

Βάσει του εν λόγω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει σε μία πρώτη φάση να προηγείται ένας διάλογος με το Κοινοβούλιο, "προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι θα διατίθενται τουλάχιστον δύο μήνες γιά διαβούλευση με τους ευρωβουλευτές". Το χρονοδιάγραμμα θα περιλαμβάνει, επίσης, τη δέσμευση των υποψηφίων χωρών ότι θα ανακοινώνουν την πρόθεσή τους γιά επίσημη αίτηση, έως το φθινόπωρο του έτους που προηγείται της υποβολής της εν λόγω αίτησης. Παράλληλα, οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να επιδιώκουν εγκαίρως την επικοινωνία με την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διευκολύνεται η όλη διαδικασία εισαγωγής του κοινού νομίσματος.

Aλμούνια: Κύπρος και η Μάλτα πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην ευρωζώνη

Παίρνοντας το λόγο ενώπιον της Ολομέλειας ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι η Κύπρος και η Μάλτα "πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην ευρωζώνη" και ξεκαθάρισε μία σχετική σύγχυση που είχε προκύψει γιά την υποτιθέμενη καθυστέρηση διαβίβασης των τριμηνιαίων οικονομικών λογαριασμών της Κύπρου.

Ο κ. Αλμούνια εξήγησε στη συνέχεια ότι εφόσον επιβεβαιωθεί η θετική γνώμη του Συμβουλίου γιά τη διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει, τις ερχόμενες εβδομάδες, δύο εκθέσεις γιά την προετοιμασία των χωρών στη μετάβασή τους στο ευρώ, από πρακτικής απόψεως.

Το ευρώ, τόνισε ο Επίτροπος, "είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" και όσο περισσότεροι είναι οι πολίτες που το απολαμβάνουν, τόσο περισσότερο θα αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ τούς εγγυάται κοινωνική ευημερία και ασφάλεια".

Είναι η τέταρτη φορά, σημείωσε, που τα θεσμικά όργανα αποφαίνονται γιά την ευρωζώνη. Η πρώτη φορά ήταν το 1998, οπότε καθορίσθηκαν οι 11 πρώτες χώρες που απέκτησαν το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 1999. Η δεύτερη φορά ήταν το 2000 γιά την ένταξη της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Πέρυσι εγκρίθηκε η ένταξη της Σλοβενίας από την 1η Ιανουαρίου του 2007.

Με αυτά τα δεδομένα, δήλωσε ο κ. Αλμούνια, "δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι η ευρωζώνη είναι κλειστή λέσχη. Είναι ανοιχτή προς όλα τα μέλη που θέλουν ν'αποτελέσουν τμήμα της, εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις".

Ο εισηγητής κ. Λάνγκεν με ικανοποίηση χαιρέτισε και αυτός τη διεύρυνση της ευρωζώνης από 13 σε 15 κράτη- μέλη και υπογράμμισε το γεγονός ότι το ευρώ είναι πλέον το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα, με ιδιαίτερη σταθερότητα απέναντι στο δολάριο.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην Κύπρο, σημείωσε ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα σχετικά με την ελλιπή διαβίβαση των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων, θεώρησε όμως ότι τη βασική ευθύνη φέρει η Κομισιόν, "η οποία θα πρέπει να ελέγχει εάν είναι σωστά ή όχι τα στοιχεία που τα κράτη της προσκομίζουν". Ως προηγούμενο παράδειγμα παράλειψης της Κομισιόν, ο κ. Λάγκεν ανέφερε: "Στην Ελλάδα η Κομισιόν δεν έκανε επαρκείς ελέγχους και μετά είδαμε τις εκπλήξεις που μας επεφύλασσε".

Ο κ. Λάγκεν ζήτησε, τέλος, τη βελτίωση, γιά το μέλλον, της διαβούλευσης των άλλων θεσμικών οργάνων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για ζητήματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή