Η Microsoft απέσυρε επιστημονικό άρθρο για κβαντικούς υπολογιστές

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 20:28
REUTERS/LUCY NICHOLSON
A- A A+

Ομάδα της οποίας ηγήθηκε η Microsoft απέσυρε ένα αμφιλεγόμενο επιστημονικό άρθρο σχετικά με κβαντικούς υπολογιστές, που είχε δημοσιευτεί το 2018.

Στο εν λόγω άρθρο υποστηριζόταν ότι είχαν βρεθεί στοιχεία περί ενός υποατομικού σωματιδίου που, κατά τη Microsoft, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο ισχυρών υπολογιστών. Ωστόσο, όπως εκτιμάται πλέον, έγιναν λάθη.

Το Nature δημοσίευσε ανάκληση και οι συντάκτες του άρθρου ζήτησαν συγγνώμη για «ανεπαρκή επιστημονική αυστηρότητα». Ωστόσο, όπως γράφει το BBC, η εταιρεία έχει πει ότι διατηρεί την αυτοπεποίθησή της ως προς τις ευρύτερες προσπάθειές της στον κλάδο των κβαντικών υπολογιστών.

Οι κβαντικοί υπολογιστές θεωρούνται ως ένα εν δυνάμει εξελικτικό άλμα προς τα εμπρός, καθώς εμφανίζονται να ολοκληρώνουν πολύ γρηγορότερα κάποιες εργασίες. Ωστόσο οι επιστήμονες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν λειτουργικές συσκευές με επαρκή «qubits» (κβαντικά bits) ώστε να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η IBM και η Google, καθώς και μικρότεροι «παίκτες», όπως η D-Wave και η IonQ, δραστηριοποιούνται επίσης στο θέμα.

Ωστόσο η Microsoft πρότεινε μια διαφορετική οδό- την προσπάθεια δημιουργίας qubits με τις ιδιότητες σωματιδίων Majorana, η ύπαρξη των οποίων είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1930 από των Ιταλό φυσικό Έτορε Μαγιοράνα, κάτι που θα τα έκανε λιγότερο επιρρεπή σε λάθη. Το επιστημονικό άρθρο του 2018 υποστήριζε πως είχε βρει στοιχεία περί της ύπαρξης των σωματιδίων αυτών. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες εξέφραζαν αμφιβολίες- και οι συντελεστές του επιστημονικού άρθρου παραδέχτηκαν πως έκαναν λάθη. Μεταξύ αυτών η «μη απαραίτητη διόρθωση» κάποιων δεδομένων, και η μη αποσαφήνιση αυτών και η χρήση λανθασμένης ένδειξης σε ένα γράφημα, με αποτέλεσμα να είναι παραπλανητικό. «Ως εκ τούτου δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε πως παρατηρήθηκε κβαντική αγωγιμότητα Μαγιοράνα και επιθυμούμε να ανακαλέσουμε» έγραψαν στο Nature.

Σημειώνεται πως μια ανεξάρτητη εξέταση του αρχικού άρθρου δεν είχε διαπιστώσει σκόπιμη παραποίηση/ εσφαλμένη παρουσίαση δεδομένων.

Προτεινόμενα για εσάς