Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις επενδύσεις των Ταμείων

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007 18:20
A- A A+

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, «Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Όπως είπε ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας το νομοσχέδιο διατηρεί και ενισχύει την αυτονομία των Ταμείων σε θέματα επενδύσεων «αλλά αναδεικνύει και προσδιορίζει την ανάληψη συγκεκριμένων και πραγματικών ευθυνών εκ μέρους των διοικήσεών τους».

Ο κ. Μαγγίνας ξεκαθάρισε ότι παραμένει το «23%» ως ποσοστό των αποθεματικών που μπορεί να επενδύεται ενώ προσδιορίζεται στο 2% το ποσοστό που μπορεί να διατίθεται σε σύνθετα ομόλογα όταν, πριν, τα ομόλογα ήσαν απολύτως ελεύθερα.

Αναφερόμενος στην τροπολογία με την οποία το δημόσιο θα καταβάλει τους τόκους του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, ο κ. Μαγγίνας ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει στο «πόσα χρήματα θέλατε να είναι η βλάβη των ταμείων;» Τα 42 εκατομμύρια που υπολογίζατε ότι θα χαθούν από τη μη επαναγορά ή τα τρία εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης; Όπως σημείωσε ο κ. Μαγγίνας, τα τρία εκατομμύρια είναι λιγότερα του ποσού (πέντε εκατ. ευρώ) που προέκυψε από την «πολύ καλή συμφωνία» η οποία έγινε κατά την αναδοχή του ομολόγου.

Ο υπουργός Απασχόλησης παρατήρησε επίσης, ότι την ώρα που η υπόθεση των ομολόγων διερευνάται από τη δικαιοσύνη, αποτελεί μύθο ότι χάθηκαν λεφτά από τις επενδύσεις των ταμείων, καθώς κατά την επαναγορά «εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά» από αυτά που διέθεσαν αρχικώς. Όπως είπε, τα αποθεματικά των ταμείων ανέρχονται σήμερα στα 31 δισεκ. ευρώ από 22 δισεκ. που ήταν το 2003 όταν την περίοδο 1999-2002, είχαν μειωθεί κατά 13,4%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή