«Ζητούνται εθελοντές για αποστολή στον Αρη»

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007 20:38
UPD:21:16

A- A A+

Εθελοντές για ένα ταξίδι προσομοίωσης στον πλανήτη Αρη αναζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ). «Ενα ταξίδι στον Αρη αποτελεί ακόμα όνειρο και μία από τις τελευταίες γιγάντιες προκλήσεις, αλλά μία μέρα κάποιοι από μας θα είναι όντως σε αυτό το ταξίδι προς τον “κόκκινο πλανήτη”», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔ.

Η αποστολή, αν και προσομοίωσης, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός διαστημικού ταξιδιού. Θα διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, το πλήρωμα θα βιώσει συνθήκες απόλυτης απομόνωσης και εγκλεισμού, θα χάσει από τα μάτια του την εικόνα της Γης, ενώ μία απλή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου θα χρειάζεται 40 λεπτά για να φθάσει στη βάση του ΕΟΔ και πίσω στους εξερευνητές του διαστήματος.

Σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί πως μπορεί ο άνθρωπος να αντεπεξέλθει σε τέτοιες ακραίες συνθήκες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και το ρωσικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων (Russian Institute for Biomedical Problems - IBMP) αποφάσισαν να στείλουν μία μικτή ομάδα έξι εθελοντών σε μία αποστολή προσομοίωσης στον Αρη διάρκειας 520 ημερών.

Όπως διευκρινίζει ο ΕΟΔ, «η διαδικασία επιλογής είναι παρόμοια με αυτή των αστροναυτών του Οργανισμού, ωστόσο δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στους ψυχολογικούς παράγοντες και την αντοχή στο στρες, παρά στη φυσική κατάσταση των υποψηφίων». Αιτήσεις για τις θέσεις των εθελοντών στη διεύθυνση: http://www.spaceflight.esa.int/callforcandidates

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή