Σκηνές χάους και βίαιες συγκρούσεις στη Ν. Σμύρνη

Ένταση με μολότοφ, χημικά και σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 08:07
UPD:08:10
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Εικόνες χάους και βίαια επεισόδια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού στο κεφάλι, επικράτησαν χθες στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, στο περιθώριο μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το περιστατικό του ξυλοδαρμού νεαρού από άνδρες της ΕΛΑΣ την περασμένη Κυριακή. «Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όλα τα κόμματα καταδίκασαν τις βιαιότητες.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος χιλιάδες κόσμου από διάφορες περιοχές των νοτίων προαστίων, αλλά τα πράγματα πήραν ιδιαίτερα αρνητική τροπή γύρω στις 19:00, όταν μερίδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης. Εκεί επικράτησε σφοδρή ένταση με πέτρες και μολότοφ, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών και σε ρίψη νερού με ειδικές αύρες μέσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Μάλιστα, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Πλαστήρα δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε εποχούμενο αστυνομικό της ομάδας «Δράση», με αποτέλεσμα να τον ρίξουν από τη μοτοσικλέτα και να τον τραυματίσουν. Ο αστυνομικός έμεινε για μερικά λεπτά αιμόφυρτος στο έδαφος μέχρι να διακομιστεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι διέφυγε τον κίνδυνο.

Κ. Μητσοτάκης: «Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά»

Τα γεγονότα προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να είναι οι τελευταίες «οι θλιβερές εικόνες βίας» της Νέας Σμύρνης. «Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ' όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά», τόνισε. Απευθύνθηκε δε «σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και τον διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν», λέγοντας: «Το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Καταδίκη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα επεισόδια στηλίτευσαν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε να απομονωθούν οι οπαδοί της βίας «από όπου και αν προέρχονται», ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «απαράδεκτο» τραυματισμό αστυνομικού, που όμως «δεν αθωώνει την κυβέρνηση της Ν.Δ. από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας». Ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση επέρριψε η Ελληνική Λύση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, στον απόηχο της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, και «συζήτησαν σχετικά με ζητήματα αντιμετώπισης φαινομένων αστυνομικής βίας και θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των αστυνομικών». Μεθαύριο Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού» σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι προσφεύγει σε «κρεσέντο αστυνομικής βίας» με πρόσχημα την πανδημία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή