Bασίλεια και βασιλεία

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 07:12
VIA REUTERS/HARPO PRODUCTIONS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε το «θάρρος» της Μέγκαν Μαρκλ για τις μάχες της σε ζητήματα ψυχικής υγείας στη συνέντευξη του πρώην πριγκιπικού ζεύγους στη βασίλισσα των ριάλιτι, Όπρα, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε τα αναμενόμενα και απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες περί ρατσισμού της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. 

Για τους βασιλείς δεν ξέρω, αλλά στην άκαμπτη ταξική κοινωνία της Βρετανίας εξακολουθεί να υπάρχει βαθύς συσχετισμός ανάμεσα στο προνόμιο και τη φυλή, με οδηγό το αυτοκρατορικό παρελθόν βασισμένο στο δόγμα της λευκής υπεροχής.

Όλοι αθώοι άκουσαν για ελιτισμό και ρατσισμό στην καρδιά του βρετανικού κατεστημένου και έγινε, λέει, σεισμός. «Υπήρξε η μεγαλύτερη βόμβα από όλες: η αποκάλυψη της Μέγκαν πως όταν ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, ένα μέλος της οικογένειας εξέφρασε την ανησυχία του για το χρώμα δέρματος του μωρού. Αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα για το κύρος της βασιλικής οικογένειας, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αμερική».

Τι υποκρισία και τι ειρωνεία. Μήπως τελικά οι Αμερικανοί ακόμη δεν έχουν από τους Άγγλους ανεξαρτησία; Ασχολούνται πλέον και οι Αμερικανοί με τα βάσανα της δυναστείας, ίντριγκες και προδοσίες, άμαξες που γίνονται κολοκύθες, καρφώματα και μηχανορραφίες, συνυφάδες και καβγάδες, δόξα και χρήμα. Πολύ χρήμα.

Κατ’ αρχήν για την Όπρα, γειτόνισσα της δούκισσας του Μαλιμπού. Η εταιρεία παραγωγής της πήρε από 7 έως 9 εκατομμύρια δολάρια από το CBS, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Κέρδισε και το CBS το τηλεοπτικό γεγονός με σαρωτική τηλεθέαση -πάνω από 17 εκατ.- σε έναν χρόνο πέραν του Super Bowl, καθώς για 30 δευτερόλεπτα διαφημιστικού χρόνου οι εταιρείες χρεώνονταν με 325.000 δολάρια.

Κερδίζει, όμως, και το ζευγάρι, που όπως έγραφε στις αρχές του 2020 ο Economist με καμάρι (;) «ασπάζεται τον καπιταλισμό στην πιο σύγχρονη μορφή του, την υπερεθνική, που είναι το αντίθετο της φεουδαρχίας… Σε μια φεουδαρχική κοινωνία οι ηγεμόνες συνδέονται με τους υπηκόους τους με αμοιβαίες υποχρεώσεις. Αντιθέτως, στον καπιταλισμό του 21ου αιώνα έχουν ακολούθους με στόχο οικονομικά οφέλη… Κινούνται ανά τον κόσμο αναζητώντας την τελευταία ευκαιρία μάρκετινγκ».

Όσο για την «εταιρεία» της βρετανικής μοναρχίας θα συνεχίσει να απολαμβάνει προστασίας και τα μέλη της δεν θα υποβληθούν σε ψυχοθεραπεία. Το θέμα πουλάει, το θέαμα ακόμη και στους Τimes χωράει. Λογικό, καθώς ο άρτος, και λόγω πανδημίας, είναι λιγοστός.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή