Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Μιανμάρ και δεκάδες άλλοι έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε μια συνοικία της Ρανγκούν, καθώς έπεσε η νύχτα, γεγονός που ανησυχεί έντονα τη διεθνή κοινότητα.
«Διακόσιοι ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας (…) και κινδυνεύουν να συλληφθούν» ή να τους κακομεταχειριστούν, ανέφερε μέσω του Twitter το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κατάσταση αυτή.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαντσαούνγκ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν οργανωθεί πολλές κινητοποιήσεις. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν κατ’ επανάληψη εκρήξεις.
Οι κάτοικοι της Ρανγκούν βγήκαν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, φωνάζοντας «Απελευθερώστε τους φοιτητές της Σαντσαούνγκ».
Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μιανμάρ προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν τους διαδηλωτές «να φύγουν από τη ζώνη αυτή και να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».
Παρόμοια έκκληση απηύθυνε και η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Γύρω στις 10 το βράδυ, αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν και να κάνουν προσαγωγές.
«Μόλις διέφυγα από τη Σαντσαούνγκ. Πολλοί νέοι έχουν μπλοκαρειστεί από την αστυνομία και τον στρατό», είπε η Μαούνγκ Σαούνγκα, μια από τους επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της χούντας, ζητώντας τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.
Νωρίτερα σήμερα, τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση από τη Μιτκίνα, στο κέντρο της χώρας, διακρίνονται διαδηλωτές αιμόφυρτοι, ξαπλωμένοι στο έδαφος. Ο ένας είναι πεσμένος μπρούμυτα και φέρει τραύμα στο κεφάλι. Μια καθολική μοναχή, ντυμένη στα λευκά, γονατίζει στον δρόμο παρακαλώντας τους αστυνομικούς να μην πυροβολήσουν.
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης μπει στο στόχαστρο. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επιδρομή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Myanmar Now και κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διακομιστές και έναν εκτυπωτή, όπως είπε ο αρχισυντάκτης Σουέ Ουίν. «Δουλεύουμε μέσα στον φόβο αλλά η έρευνα στα γραφεία μας επιβεβαιώνει ότι η χούντα δεν θα δείξει καμία ανοχή για τα ρεπορτάζ με θέμα τα εγκλήματά της», πρόσθεσε.
Λίγο αργότερα, με εντολή του υπουργείου Πληροφοριών, ανακλήθηκαν οι άδειες του Myanmar Now και άλλων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης (Mizzima, DVB, Khit Thit και 7 Day), όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση MRTV.