ΑΡΧΙΣΕ στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), στις Βρυξέλλες, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. των ηγετών της Ε.Ε., η οποία προβλέπεται μαραθώνια, δεδομένου ότι οι «27» πρέπει να αποφασίσουν σε τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.
Οι επιλογές φαίνεται να καταλήγουν είτε σε μια πολιτικά «χαλαρή» εκδοχή της Ε.Ε., που ζητούν η Βρετανία και η Πολωνία, ή μια ουσιαστική ένωση ανεξαρτήτων μεν κρατών, αλλά με κοινές συνταγματικές αρχές, που θα αγγίζουν βαθιά τη λειτουργία των 27 δημοκρατιών, όπως προτείνει η Γερμανία και υποστηρίζουν, με ορισμένες διαφοροποιήσεις, όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/21/1348238.htm .
Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με βάση συμβιβαστικό κείμενο της γερμανικής Προεδρίας, το οποίο διατηρεί σχεδόν το σύνολο του περιεχομένου του σχεδίου του ευρωπαϊκού συντάγματος, που απορρίφθηκε το 2005 από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, με εξαίρεση του συμβολισμούς (τη λέξη σύνταγμα, τον ύμνο και τη σημαία).
Ομως, Πολωνοί και Βρετανοί, ενώ το 2004 είχαν συμφωνήσει στο περιεχόμενο του ευρωπαϊκού συντάγματος, τώρα υπαναχωρούν και υποστηρίζουν εντελώς διαφορετικές θέσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/21/1348353.htm .
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Πολωνός πρωθυπουργός Γ. Κατσίνσκι δήλωσε χθες ότι η Πολωνία προτίθεται να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στο νέο σύστημα ψηφοφορίας στην Ε.Ε. κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, αν επιτύχει να υπάρξουν ρήτρες που θα της δίδουν μια ισχυρή φωνή στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Η αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη θα σήμαινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει τις πόρτες της σε νέα μέλη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο.
«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν δεν έχουμε ευρωπαϊκή συνθήκη, δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω διεύρυνση. Αυτό είναι απολύτως σαφές».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο μιας Ευρώπης «δύο ταχυτήτων» σε περίπτωση αποτυχίας της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εκφράζει τη λύπη του που στον δημόσιο διάλογο για την μελλοντική ευρωπαϊκή συνθήκη «οι απόψεις όσων την υπέγραψαν και δεν την επικύρωσαν έχουν μεγαλύτερη απήχηση , από τις απόψεις εκείνων που την επικύρωσαν».
«Εάν σχηματίσω την εντύπωση ότι η πρόοδος που έχει καταγραφεί στη συνταγματική συνθήκη και ώθησε τους πολίτες του Λουξεμβούργου να ψηφίσουν "ναι" (στη δημοψήφισμα του Ιουλίου 2005), βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε θα πρέπει να πω "όχι" στην αναμορφωμένη συνθήκη», πρόσθεσε.
«Ανοιγμα του κουτιού της Πανδώρας η αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας»
Η μεταβολή του συστήματος της ψηφοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ζητεί η Πολωνία, ισοδυναμεί με το «άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας», εκτιμά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι βρετανικές διεκδικήσεις προκαλούν τις «μεγαλύτερες ανησυχίες», διότι σημαίνουν ότι η συνθήκη χάνει την ουσία της.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει σε άλλη συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ότι παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση για το σύστημα της ψηφοφορίας στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. «Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να έχουν τη δυνατότητα όταν χρειάζεται η λήψη απόφασης με πλειοψηφία να αναβάλλουν την ψηφοφορία και να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις».
«Θα επικρατήσει η λογική»
Την αισιοδοξία του πως «στο τέλος θα νικήσει η λογική» εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, πριν την αναχώρησή του για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας συγχρόνως για τις επιπτώσεις των αποκλίσεων από το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο κ. Γκούζενμπαουερ επισήμανε πως με τέτοιες αποκλίσεις και την εκ νέου συζήτηση υπάρχει κίνδυνος για μια επιστροφή στην αρχή της όλης διαδικασίας, ενώ άσκησε έντονη κριτική στη στάση της Βρετανίας, υπενθυμίζοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει υπογράψει για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.
Στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η Ελλάδα»
Στις Βρυξέλλες έφθασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανής για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου συζητείται η Αναθεώρηση της Συνταγματικής Συνθήκης.
Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι εγκαινίασε το νέο κτήριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ και υπογράμμισε πως στόχος είναι «να αντανακλούν οι διπλωματικές μας αρχές την εικόνα μιας Ελλάδας σύγχρονης, με αυτοπεποίθηση και φιλόδοξους στόχους». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κράτη - μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και τόνισε ότι «ανήκουμε στο σκληρό πυρήνα της ομάδας των κρατών που στηρίζουν ενεργά την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελούμε ενεργό και δραστήριο εταίρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας». Πρόσθεσε δε ότι «η χώρα μας, πάντοτε στην πρωτοπορία, συμμετέχει εξ αρχής στο σύνολο των κορυφαίων πολιτικών στενότερης συνεργασίας, αλλά και συνδιαμορφώνουμε πολιτικές, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες».
Ακόμη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια υιοθέτησης της Συνταγματικής Συνθήκης και σημείωσε ότι «υποστηρίζουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που θα συμβαδίζει με τη διεύρυνσή του, θέλουμε μια Ευρώπη με ισχυρή διεθνή παρουσία και ρόλο που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ευημερία των πολιτών της».
Εξ άλλου, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε σύντομο χαιρετισμό της κατά την τελετή των εγκαινίων τόνισε ότι το νέο κτίριο αποτελεί τη βιτρίνα της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης. Η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στις δυνάμεις που ωθούν την ΕΕ προς τα εμπρός.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο