Η τηλεόραση πρόσκομμα στην κοινωνική ενσωμάτωση των Τούρκων της Γερμανίας

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2007 20:31
UPD:20:44

A- A A+

Προβληματισμό και ανησυχία για την ενσωμάτωση της πολυπληθούς τουρκικής κοινότητας στη γερμανική κοινωνία προκάλεσαν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 50% των τούρκων μεταναστών στη Γερμανία προτιμά να βλέπει τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια. Η τουρκική κοινότητα αριθμεί 2,5 εκατομμύρια μέλη εκ των οποίων περίπου 1,8 εκατ. έχουν μεταναστεύσει ως «γκασταρμπάιτερ» (φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι) τη δεκαετία του '60 και 700.000 είναι γερμανοί πολίτες πρώτης ή δεύτερης γενιάς.

Η έρευνα έγινε από γερμανικό ίδρυμα ερευνών και σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου για τις Τουρκικές Σπουδές στο Έσσεν, Φαρούκ Σεν, έδειξε ότι πάνω από 90% των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία έχουν πρόσβαση στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μέσω δορυφόρων. Η Τουρκία είναι μία από τις πιο παραγωγικές τηλεοπτικά χώρες του κόσμου, καθώς λειτουργούν περισσότερα από 100 τηλεοπτικά δίκτυα.

«Είναι κάτι περισσότερο από πρόβλημα ενσωμάτωσης», επισημαίνει ο κ. Σεν, ο οποίος αποδίδει την τάση των Τούρκων να επιλέγουν τα τουρκικά κανάλια στο γεγονός ότι τα γερμανικά τηλεοπτικά κανάλια στο βραδινό τους πρόγραμμα, αδιαφορούν τελείως για τους τούρκικής καταγωγής κατοίκους της χώρας.

Η τάση αυτή φαίνεται να σταθεροποιείται καθώς τα ευρήματα της έρευνας είναι παρόμοια με τα περυσινά, ενώ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στη Γερμανία εκδίδονται οκτώ τουρκικές εφημερίδες με συνολική κυκλοφορία 300.000 φύλλων.

«Τα γερμανικά τηλεοπτικά κανάλια αγνοούν τους ξένους που ζουν στη χώρα και αυτό σε συνάρτηση με τις λανθασμένες πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης, ωθούν τους Τούρκους να αγκαλιάσουν τις εκπομπές από την πατρίδα τους», σημειώνει ο Φαρούκ Σεν, με αποτέλεσμα την αδυναμία ενσωμάτωσής τους στη γερμανική κοινωνία.

Προτεινόμενα για εσάς