Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους σήμερα Κυριακή για να διαδηλώσουν εναντίον του καθεστώτος που επιβλήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, παρά τις εφόδους που έκαναν τη νύχτα οι δυνάμεις ασφαλείας στη Ρανγκούν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, για να συλλάβουν τους ηγέτες των κινητοποιήσεων και να πατάξουν την αντίσταση στη στρατιωτική χούντα.
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Διαδηλώσεις γίνονται επίσης στη Ρανγκούν, στη Νταουέι, παραθαλάσσια πόλη στον νότο, και αλλού. Δεν έχουν αναφερθεί ως εδώ βίαια επεισόδια.
Η κατάσταση χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι έκρυθμη αφότου ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τη de facto επικεφαλής της εκλεγμένης κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλους πολιτικούς τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου. Οι σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και απεργίες έχουν παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα και την δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στην προσπάθειά τους να πατάξουν τις κινητοποιήσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει πάνω από 50 ανθρώπους.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στρατιώτες και αστυνομικοί επέδραμαν σε συνοικίες της Ρανγκούν και ακούστηκαν πυρά. Συνέλαβαν τουλάχιστον τρία πρόσωπα στη συνοικία Κιαουκτάντα. Δεν είναι γνωστό το γιατί.
«Απαίτησαν να πάρουν τον πατέρα και τον αδελφό μου. Δεν θα μας βοηθήσει κανένας; Μην τους αγγίζετε! Να πάρετε κι εμάς μαζί αφού θέλετε να τους πάρετε», φώναζε μια γυναίκα καθώς δύο από τους τρεις συλληφθέντες, ένας γνωστός ηθοποιός κι ο γιος του, προσάγονταν.
Στρατιώτες επέδραμαν ψάχνοντας έναν δικηγόρο του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, γνωστοποίησε μέλος του —πλέον διαλυμένου από τη χούντα— κοινοβουλίου. Δεν τον βρήκαν.
Πάνω από 1.700 άνθρωποι είχαν συλληφθεί μέχρι χθες από τις δυνάμεις του στρατιωτικού καθεστώτος, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατούμενους (ΕΑΚΠ). Η οργάνωση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα.
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της αστυνομίας για σχόλια. Εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας δεν απάντησε στις κλήσεις δημοσιογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
«Οι κρατούμενοι δέχθηκαν γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα με ρόπαλα, προτού τους σύρουν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας», ανέφερε η ΕΑΚΠ σε ανακοίνωσή της για τις εφόδους της νύχτας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters