Ινδία: Τι συνδέει τη μυστηριώδη «λίμνη των σκελετών» με την Κρήτη;

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 22:25
UPD:22:28
www.bbc.com/ATISH WAGHWASE
A- A A+

Ψηλά στα Ινδικά Ιμαλάια, μια απομακρυσμένη λίμνη, σε μια χιονισμένη κοιλάδα, είναι γεμάτη με εκατοντάδες ανθρώπινους σκελετούς. Πρόκειται για τη λίμνη Roopkund, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 5.029 μέτρων, στο κάτω μέρος μιας απότομης πλαγιάς στο Trisul, ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ινδίας, στην πολιτεία Uttarakhand.

Λείψανα βρίσκονται διασκορπισμένα γύρω και κάτω από τον πάγο στη «λίμνη σκελετών», η οποία ανακαλύφθηκε από Βρετανό δασοφύλακα κατά τη διάρκεια περιπολίας το 1942. Ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, η λίμνη, η οποία παραμένει παγωμένη για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, μεγαλώνει και μικραίνει.

Όταν λιώνουν τα χιόνια, γίνονται ορατοί οι σκελετοί. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το BBC, έχουν βρεθεί λείψανα περίπου 600-800 ανθρώπων, με τις τοπικές αρχές να χαρακτηρίζουν το σημείο «λίμνη του μυστηρίου».

Τα σενάρια για την προέλευση των σκελετών

Για περισσότερο από μισό αιώνα, ανθρωπολόγοι και επιστήμονες μελετούν τα λείψανα, ωστόσο ορισμένα καίρια ερωτήματα παραμένουν. Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι; Πότε πέθαναν; Πώς πέθαναν; Από πού προέρχονται;

Μια παλιά θεωρία συνδέει τα λείψανα με έναν Ινδό βασιλιά, τη σύζυγό του και τους συνοδούς τους, οι οποίοι χάθηκαν σε μια χιονοθύελλα πριν από 870 χρόνια. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ορισμένοι από τους σκελετούς ανήκουν σε Ινδούς στρατιώτες που προσπάθησαν να εισβάλουν στο Θιβέτ το 1841.

Βάσει ενός άλλου σεναρίου, πρόκειται για ένα «νεκροταφείο» όπου θάφτηκαν θύματα επιδημίας. Στα χωριά της περιοχής, υπάρχει ένα δημοφιλές παραδοσιακό τραγούδι που περιγράφει πώς η θεά Νάντα Ντέβι δημιούργησε μια χαλαζόπτωση «τόσο σκληρή όσο το σίδερο» που σκότωσε τους ανθρώπους που περνούσαν κοντά στη λίμνη. Σημειώνεται ότι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ινδίας, το Νάντα Ντέβι, είναι γνωστό ως «Θεά της Μακαριότητας».

Παλαιότερες μελέτες ανέφεραν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πέθαναν ήταν ψηλοί, ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών. Δεν υπήρχαν μωρά ή παιδιά, ωστόσο υπήρχαν και ορισμένες ηλικιωμένες γυναίκες. Επίσης, θεωρείτο γενικά ότι οι σκελετοί ανήκαν σε ομάδα ανθρώπων που πέθαναν ταυτόχρονα σε κάποιο καταστροφικό συμβάν κατά τον 9ο αιώνα.

Νεότερα ευρήματα

Ωστόσο, πιο πρόσφατη μελέτη ερευνητών από την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, διαπίστωσε ότι όλες αυτές οι υποθέσεις μπορεί να μην είναι αληθείς. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα λείψανα 38 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 15 γυναικών, που βρέθηκαν στη λίμνη. Μερικά από αυτά χρονολογούνται πριν από περίπου 1.200 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, οι νεκροί δεν προέρχονται από την ίδια ομάδα ατόμων, με τους θανάτους να λαμβάνουν χώρα εντός χρονικής περιόδου εκτάσεως έως και 1.000 ετών. «Αυτό ανατρέπει οποιεσδήποτε εξηγήσεις περιλάμβαναν ένα μόνο καταστροφικό συμβάν που οδήγησε στον θάνατό τους» ανέφερε η Eadaoin Harney, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Δεν είναι ακόμα σαφές τι συνέβη στη λίμνη Roopkund, αλλά τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι θάνατοι αυτών των ατόμων δεν μπορούν να εξηγηθούν από ένα μόνο γεγονός» πρόσθεσε.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μελέτη διαπίστωσε πως μια ομάδα ανθρώπων είχε γενετικά χαρακτηριστικά παρόμοια με τα άτομα που ζουν σήμερα στη Νότια Ασία, ενώ μια άλλη ομάδα ήταν «στενά συνδεδεμένη» με ανθρώπους που ζουν στη σημερινή Ευρώπη και κυρίως στην Κρήτη.

Επίσης, οι άνθρωποι που ήρθαν από τη Νότια Ασία «δεν φαίνεται να προέρχονται από τον ίδιο πληθυσμό» κατά τους ερευνητές. Στην περιοχή, δεν βρέθηκαν όπλα ή εμπορικά αγαθά - η λίμνη δεν βρίσκεται σε εμπορική διαδρομή. Γενετικές μελέτες δεν βρήκαν στοιχεία για την παρουσία ενός αρχαίου βακτηριακού παθογόνου που θα μπορούσε να «δείχνει» κάποια ασθένεια ως εξήγηση για τους θανάτους.

Ταξίδι για προσκύνημα;

Ένα «ιερό ταξίδι» για προσκύνημα που περνάει από τη λίμνη θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι ταξίδευαν στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί κάποιο καταστροφικό γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα μαζικούς θανάτους. Ωστόσο, πώς εξηγείται ότι άνθρωποι από την ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν σε μια απομακρυσμένη λίμνη στα ψηλότερα βουνά της Ινδίας;

Κατά τους ερευνητές, φαίνεται απίθανο ότι άνθρωποι από την Ευρώπη ταξίδεψαν στην ορεινή Ινδία για να συμμετάσχουν σε προσκύνημα Ινδουιστών. Μήπως ήταν ένας γενετικά απομονωμένος πληθυσμός ανθρώπων, με μακρινή καταγωγή από την ανατολική Μεσόγειο, που ζούσε στην περιοχή για πολλές γενιές; «Εξακολουθούμε να αναζητούμε απαντήσεις», ανέφερε η κ. Harney.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή