Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τεσσάρων συλλόγων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 13:16
UPD:13:49
REUTERS/ALBERT GEA
A- A A+

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρώπης και δικαίωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε χαρακτηρίσει κρατική ενίσχυση το φορολογικό καθεστώς τεσσάρων ισπανικών επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα.

«Η έφεση που ασκήθηκε κατά αυτής της απόφασης από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Μπαρτσελόνα απορρίπτεται οριστικά», ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το Γενικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής το 2019, αλλά σήμερα το Δικαστήριο της Ε.Ε., που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, έκρινε ότι οι δικαστές διέπραξαν «σφάλμα νόμου» κι ως εκ τούτου η απόφαση των Βρυξελλών παραμένει σε ισχύ.

Οι Βρυξέλλες καθόρισαν το 2016 ότι αυτοί οι σύλλογοι, για περίπου 20 χρόνια, πλήρωσαν φόρους που αναλογούσαν σε μη κερδοσκοπικούς αθλητικούς συλλόγους, βάσει του νόμου του 1990. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι προαναφερόμενες ομάδες φορολογούνταν με συντελεστή 25%, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες για τις οποίες ίσχυε το 30%.

Μια μεταχείριση που κρίθηκε απολύτως αδικαιολόγητη και αντίθετη με την εσωτερική αγορά της Ένωσης, κι ως εκ τούτου ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να ανακτήσει αυτό που θεωρεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2016, όταν οι Βρυξέλλες ζήτησαν πρόστιμο έως 5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ομάδα, αν και το τελικό ποσό έπρεπε να καθοριστεί από τις ισπανικές αρχές. 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις