Β. Κορέα: Ηρθη το εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2007 10:02
A- A A+

Η Β. Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως επιλύθηκε το θέμα των κεφαλαίων της που αποτελούσε εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα και τόνισε πως θα αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία αφοπλισμού του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με τις συνομιλίες με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ αύριο Τρίτη στην Πιονγιάνγκ για το κλείσιμο και σφράγισμα των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η Β. Κορέα τον Φεβρουάριο συμφώνησε να σφραγίσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Γιονγκμπιόν, με αντάλλαγμα να λαμβάνει βοήθεια σε καύσιμα, να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της και να διαγραφεί από τον κατάλογο των ΗΠΑ για τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Νωρίτερα σήμερα η ρωσική τράπεζα Dalcombank που διαμεσολάβησε στη συναλλαγή, ανακοίνωσε πως τα βορειοκορεατικά κεφάλαια, που ζητούσε να τις επιστραφούν η κυβέρνηση της χώρας για να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, έχουν ήδη μεταφερθεί στην Τράπεζα Εξωτερικού Εμπορίου της Πιονγιάνγκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή