Η «Γκερνίκα» του ΟΗΕ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 07:11
EPA/UN PHOTO/ESKINDER DEBEBE HANDOUT
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η «Γκερνίκα», αν είχε ρόδες, θα είχε φύγει μόνη της από τον διάδρομο που οδηγεί στην είσοδο της αίθουσας όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόσα χρόνια, πάνω από 35, που έβλεπαν οι διπλωμάτες την ταπετσαρία, αναπαραγωγή του περίφημου πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, πόσες προσπάθειες για την ειρήνη σήκωσαν στις πλάτες;

Πόσο ταιριαστό ήταν να διασχίζουν τον διάδρομο με την απεικόνιση του τρόμου του πολέμου, τα ακρωτηριασμένα σώματα και τις γυναίκες που ολοφύρονταν, και πίσω από τις κλειστές πόρτες να μετρούν συμφέροντα, να κόβουν και να ράβουν και βομβαρδισμούς να ανακοινώνουν; Όπως τον Φεβρουάριο του 2003, όταν ο τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουσιαστικά κήρυξε πόλεμο τηλεοπτικά και του χάλαγε η τοιχογραφία την ωραία ιστορία. Επί μιάμιση ώρα αγόρευε για ανθρώπινα δικαιώματα και τις «ιρακινές προσπάθειες απόκρυψης των όπλων μαζικής καταστροφής», για «100 με 500 τόνους χημικών παραγόντων», δυνατότητα μαζικής παραγωγής του ιού της ευλογιάς, σχέσεις του Σαντάμ με την Αλ Κάιντα και άλλα μεγάλα πράγματα, στηρίζοντας το «κατηγορώ» των ΗΠΑ σε υποκλαπείσες συνομιλίες, δορυφορικές φωτογραφίες, καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Επί μιάμιση ώρα αγόρευε, με φόντο τον διευθυντή της CIA, τις σημαίες του Συμβουλίου Ασφαλείας κι ένα μπλε πανί, με το οποίο καλύφθηκε η «Γκερνίκα». Όχι, καλέ, το διασημότερο έργο του 20ού αιώνα δεν σκεπάστηκε για να μη γίνουν αντιπολεμικοί συνειρμοί. Το διέψευσαν οι ΟΗΕέδες. Ήταν, λέει, τηλεοπτικοί οι λόγοι. Γράφει το μπλε στην οθόνη, ενώ η τέχνη μουτζουρώνει; Πάντως, είναι ενοχλητική. Κανένα έργο δεν δημιουργήθηκε για να διακοσμεί.

Από την προηγούμενη Πέμπτη η οικογένεια Ροκφέλερ απέσυρε την ταπετσαρία που είχε δανείσει στον ΟΗΕ. Χωρίς εξηγήσεις. Δεν νομίζω ότι σε πολλούς θα λείψει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα προσπαθήσει να πείσει τον Νέλσον Ροκφέλερ τον νεότερο την απόφασή του να αναθεωρήσει.

Χωρίς εξηγήσεις. Νέος πόλεμος θα αρχίσει; Δεν θα με εξέπληττε αν ο «τυραννικός Κυανοπώγωνας» Πάμπλο παραδίδεται στου #metoo την κρίση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή