Μήνυμα Κ. Καραμανλή στην Τουρκία από το Φανάρι

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2007 11:13
UPD:12:18

A- A A+

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ των ανθρωπίνων και των ατομικών δικαιωμάτων είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγο πριν αρχίσει η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Επισήμανε ακόμη ότι το Πατριαρχείο πρέπει να επιτελεί το έργο του χωρίς εμπόδια:

«Το Πατριαρχείο πρέπει να μπορεί να επιτελεί την υψηλή πνευματική αποστολή του χωρίς εμπόδια και μάλιστα χωρίς εμπόδια τέτοια, τα οποία αντιβαίνουν στις στοιχειώδεις έννοιες και αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι «είναι καθήκον η στήριξη του πατριαρχείου».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι οι προκλήσεις των καιρών επιτάσσουν την ανάγκη για μείζονα συμβολή της εκκλησίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος από την πλευρά του ανέφερε ότι η Τουρκία εμποδίζει το Πατριαρχείο να ασκεί το έργο του, ενώ απαντώντας εμμέσως σε χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μίλησε για νομικά κωλύματα σε ό,τι αφορά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είπε τα εξής: «Ας άρουν τα νομικά κωλύματα, αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορεί να μην έχει το Πατριαρχείο δική του θεολογική σχολή».

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Γκιουλ αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δήλωσε ότι «αναζητούμε τρόπους για να υπερβούμε τα νομικά κωλύματα, ώστε να διασφαλίσουμε την επαναλειτουργία της Σχολής μέσα στα όρια του Συντάγματός μας και του κοσμικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη στήριξη που παρέχει στο Πατριαρχείο και του είπε ότι «είστε εγγυητής της ενότητας του έθνους».

Τέλος, αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο λέγοντας ότι «θέλουμε να αισιοδοξούμε ότι θα ξεπεράσει την κρίση και θα επιστρέψει στα καθήκοντά του», και πρόσθεσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος είναι ισχυρή προσωπικότητα».

Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως μετά θα παρακαθήσει σε γεύμα μαζί με τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα λάβει μέρος στη διάσκεψη κορυφής, όπου θα συζητηθούν θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και ενεργειακής πολιτικής των χωρών του ΟΣΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή