Υπόθεση Ναβάλνι: Ακόμη και σήμερα οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 12:37
UPD:12:38
via REUTERS/BABUSHKINSKY DISTRICT COURT
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ήδη από σήμερα Τρίτη, ανέφεραν δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Η απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι αντικατοπτρίζει μια σκληρότερη στάση από εκείνη του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν επέβαλε κυρώσεις για το περιστατικό. Το Κρεμλίνο βέβαια έχει αρνηθεί πως ενεπλάκη στην ασθένειά του και είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δηλητηριάστηκε.

Οι πηγές δήλωσαν τη Δευτέρα υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ενεργήσουν υπό δύο εκτελεστικές εντολές: το 13661, το οποίο εκδόθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, αλλά παρέχει ευρεία εξουσία για να στοχεύσει Ρώσους αξιωματούχους και το 13382, που εκδόθηκε το 2005 για την καταπολέμηση της διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Και οι δύο εντολές επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία αυτών που στοχεύουν και ουσιαστικά εμποδίζουν τις εταιρείες και τα άτομα των ΗΠΑ να ασχολούνται με αυτά.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η διοίκηση του κ. Μπάιντεν σχεδίαζε επίσης να ενεργήσει βάσει του Νόμου περί Χημικών και Βιολογικών Όπλων των ΗΠΑ και του Νόμου περί Εξάλειψης των Πολέμων του 1991, ο οποίος παρέχει ποινικά μέτρα.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένα άτομα θα στοχεύονταν στις κυρώσεις που θα ανακοινωθούν ήδη από την Τρίτη, αλλά αρνήθηκαν να τα ονομάσουν ή να πουν ποιες άλλες κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει παραιτήσεις που επιτρέπουν ξένη βοήθεια και ορισμένες άδειες εξαγωγής στη Ρωσία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με την πιθανότητα κυρώσεων.

Μια τρίτη πηγή ανέφερε ότι η δράση των ΗΠΑ μπορεί να συντονιστεί με κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις την Τρίτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στις 22 Φεβρουαρίου να επιβάλουν κυρώσεις σε τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια κυρίως συμβολική απάντηση στη φυλάκιση του Ναβάλνι. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή