Κ.Καραμανλής: «Στόχος η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2007 14:14
A- A A+

«Βασικός μας στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών που διήρκεσε μία ώρα, συζητήθηκαν οι ενδεχόμενες θετικές επιπτώσεις από τα συμφωνηθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με τον έλληνα πρωθυπουργός να υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή που μπορούν να προκαλούν εντάσεις.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ.Καραμανλής σημείωσε πως μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις ΕΕ, θα συνεισέφερε στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της χώρας μας στη στήριξη της Τουρκίας, εφόσον εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις της ΕΕ.

Ο Κώστας Καραμανλής είπε στον κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα στηρίζει τον μεταρρυθμιστικό δρόμο και την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.

Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν ακόμη θέματα διμερούς περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι υπάρχουν αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις, σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη φιλοξενία και την άρτια διοργάνωση του ΟΣΕΠ, για τον οποίο πρόσθεσε ότι είναι ένας επιτυχημένος θεσμός, για τον οποίο και οι δύο χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως είχε μία άκρως καλή συζήτηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο και ευχαρίστησε για την υποστήριξη που παρέχει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ όπως έκανε γνωστό, αναφέρθηκαν στο άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..

«Υποστηρίζουμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στο Κυπριακό, εκτιμώντας ότι το προσεχές διάστημα θα είναι περισσότερο αποδοτικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή