Ο Ματίας Μίλερ υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά από το Κλίνγκεταλ της Σαξωνίας για να φτάσει στο Γκράσλιτς, στην Τσεχία. Η κοπέλα του ζει εκεί μαζί με το παιδί τους, που είναι μόλις μερικών εβδομάδων. Η διαδρομή ανάμεσα σε Γερμανία και Τσεχία είναι κομμάτι της καθημερινότητας του 32χρονου. Τώρα όμως όλα είναι διαφορετικά – αφότου η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα εδώ και δύο εβδομάδες δεν μπορεί να επισκεφτεί την οικογένειά του.
«Ελπίζω σε μία λύση διά της νομικής οδού», αναφέρει.
Η τύχη της οικογένειας αυτής δεν είναι όμως μεμονωμένο περιστατικό. Οι συνοριακοί έλεγχοι και οι απαγορεύσεις εισόδου στην Τσεχική Δημοκρατία και το αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλου ισχύουν εδώ και δύο εβδομάδες, αφότου το Βερολίνο αποφάσισε μονομερώς να ελέγξει με αυτό τον τρόπο τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Πρόκειται για κάτι που δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, αλλά και πολλές οικογένειες.
Τα θιγόμενα ανύπαντρα ζευγάρια ζητούν τώρα βοήθεια από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Σαξονίας μέσω επείγουσας διαδικασίας.
Με ανοιχτή επιστολή κάνουν έκκληση για βοήθεια, ζητώντας να τους επιτρέπεται να επισκέπτονται τους συντρόφους τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι και η οικογένεια του Ματίας Μίλερ: Ο ίδιος, αυτοαπασχολούμενος, έχει μεσιτικό γραφείο με υπαλλήλους στην Γερμανία. «Δεν μπορώ απλώς να το κλειδώσω και να πάω στην Τσεχία. Έχω όμως και έναν γιο, τον οποίο πρέπει να φροντίσω». Από την άλλη, εάν η σύντροφός του αποφάσιζε να τον επισκεφθεί μαζί με τον γιο του, θα έπρεπε να παραμείνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες - ακόμη και αν είχε αρνητικό τεστ κορωνοϊού, όπως εξηγεί. «Αυτό είναι ανέφικτο και από επαγγελματικής και από προσωπικής άποψης. Έτσι, οι οικογένειες χωρίζονται, κι αυτό είναι απάνθρωπο». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, κάθε μέρα επικοινωνούν μαζί του όλο και περισσότεροι παθόντες: «Συχνά βρίσκονται και παιδιά στη μέση, το κλίμα στα σύνορα είναι σε αναβρασμό και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει μία απότομη κλιμάκωση».
Παρόμοιες ιστορίες γράφονται όμως και στα σύνορα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία. Ο Λούκας Στάινεγγερ είναι από το Τιρόλο και ζει στο Ίνσμπρουκ – η σύντροφός του, Κοστάντζα, ζει στο Μόναχο. Τελευταία φορά συναντήθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου, μία μέρα ακριβώς πριν κλείσουν τα σύνορα. Για τα ζευγάρια αυτά, ο «εφιάλτης» της περασμένης άνοιξης επαναλαμβάνεται: «Πέρσι διήρκεσε περίπου τρεις μήνες. Τώρα ελπίζουμε τουλάχιστον να κρατήσει λιγότερο», λέει ο Στάινεγγερ.
«Η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα»
Με το γράμμα-έκκληση πολλά ανύπαντρα ζευγάρια διεκδικούν το δικαίωμα στη μετακίνηση, με σκοπό να επισκεφθούν τους συντρόφους τους – δίχως την υποχρεωτική καραντίνα. Όπως αναφέρουν, θα μπορούσαν εν ανάγκη να κάνουν τεστ και η μετακίνηση να πραγματοποιείται μόνο σε περίπτωση που αυτό είναι αρνητικό.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για μέλη μίας «πυρηνικής οικογένειας» Γερμανών, στους οποίους ανήκουν σύζυγοι και σύντροφοι με σύμφωνο συμβίωσης. Αυτοί θα πρέπει να εισέλθουν μάλιστα στη χώρα μαζί, να διαθέτουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊου και να μείνουν στο σπίτι τους σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες.
Οι εκκλήσεις των ζευγαριών μένουν προς το παρόν αναπάντητες, καθώς δεν προβλέπονται μέχρι στιγμής περαιτέρω εξαιρέσεις λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Σαξωνίας στη Δρέσδη, το οποίο ασχολήθηκε με την υπόθεση του Μίλερ, δήλωσε μάλιστα πως «δεν πρόκειται να συμπεριλάβει περαιτέρω εξαιρέσεις στη σχετική διάταξη». Συνεπώς ο Μίλερ παραμένει προς το παρόν σε συνεχή επαφή με την οικογένειά του στην Τσεχία μέσω κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου, ενώ παράλληλα διοργανώνει μία διασυνοριακή διαδήλωση, στην οποία όπως λέει, περιμένει μεγάλη συμμετοχή.