AΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ, με 164 κατά, 110 υπέρ και έξι παρών, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των ομολόγων.
Σε σύνολο 280 βουλευτών, κατά της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ την υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν "παρών".
Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παναδρέου, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι όταν το κόμμα του θα γίνει κυβέρνηση η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορεί να γίνεται με 120 ψήφους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι κρύβεται, ενώ έκανε λόγο για «πολιτικές ευθύνες και για προσπάθεια συγκάλυψης».
Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για το μεγαλύτερο, όπως είπε, σκάνδαλο της μεταπολίτευσης με μια οργανωμένη καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική κακοήθεια καθώς και για ρεσιτάλ υποκρισίας, μηδενισμού και λαϊκισμού και ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας, μίλησε για «πολιτικό μικροεμπόριο».
Αναφερόμενος στη δίκη της ΔΕΚΑ, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει μια ξεκάθαρη νομική υπόθεση σε πολιτική δίκη ενώ επιτέθηκε και στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου κάνοντας λόγο για εκλεκτό της κυβέρνησης που περιφρονεί τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Αλοσκούφης μίλησε για απόλυτο μηδενισμό, παθολογική καταστροφολογία και πολιτική κακοήθεια.
«Ό,τι βελτιώνει τη ζωή των πολιτών είναι εχθρός του ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού. Τα στελέχη της είναι εκφραστές της άρνησης. Στις ύβρεις, στα ψέματα και στις συκοφαντίες σας εμείς απαντάμε με έργα», τόνισε ο κ Αλογοσκούφης.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας, χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τη δέσμευση του κ. Παπανδρέου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με 120 ψήφους υποστηρίζοντας ότι «όταν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του '99, η δικαιοσύνη εντόπισε πολιτικές ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να το σκεπάσει και να το βάλει στο αρχείο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε το θέμα των δομημένων ομολόγων «πολιτικό κακούργημα» ενώ έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες. «Τις παραιτήσεις δεν χρειαζόταν η αντιπολίτευση να τις ζητήσει. Το γεγονός ότι έγινε στο χώρο εποπτείας υπουργών έπρεπε να οδηγήσει σε παραιτήσεις», σημείωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενο σκάνδαλο με τα αποθεματικά των ταμείων και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να επεκταθεί χρονικά η διερεύνηση του. «Εμείς όταν λέμε παράταση της περιόδου ελέγχου, δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να πληγεί η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ αλλά για να υπάρξει λύση στο θέμα της διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων», τόνισε ο κ Αλαβάνος.
Τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ ¶γγελος Τζέκης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος έκαναν λόγο για διαχρονικές ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων ενώ επανέλαβαν την πρόταση τους να διευρυνθεί χρονικά η έρευνα για την έκδοση ομολόγων.
Σχολιάζοντας δε, την δέσμευση του κ. Παπανδρέου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με 120 ψήφους, ο κ. Σκυλλάκος εξέφρασε επιφυλάξεις τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που ειπώθηκε από τον κ. Παπανδρέου το διαφορετικό. Δεν ξέρω όμως εάν θα υπάρχει συνέπεια στο μέλλον. Δεν είμαστε πεπεισμένοι για την ειλικρίνεια της δήλωσης του, είμαστε επιφυλακτικοί διότι όταν το είχαμε θέσει στην συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος δεν δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ την προσαρμογή αυτή».
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ