Μαθήματα από την χρονιά της πανδημίας

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 09:50
UPD:09:55
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε πανδημία τον κορωνοϊό και πλέον ο πλανήτης μετρά πάνω από ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης.

Ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι των  Financial Times αναρωτιέται πώς μπορούμε να συνοψίσουμε αυτή την χρονιά από ιστορική πλευράς. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο τρομερός ιός που έχει στερήσει την ζωή από τόσο κόσμο, καταδεικνύει την ανικανότητα της ανθρωπότητας απέναντι στη δύναμη της φύσης. Στην πραγματικότητα όμως το 2020 απέδειξε ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ από την αδυναμία καθώς οι πανδημίας δεν κινούνται πλέον ανεξέλεγκτες. Η επιστήμη τις έχει μετατρέψει σε μια διαχειρίσιμη πρόκληση.

Γιατί όμως υπήρξε σημειώθηκαν τόσοι πολλοί θάνατοι; Λόγω κακών πολιτικών αποφάσεων, απαντούν οι FT.

Σε παλιότερες εποχές, όταν οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν μια υγειονομική απειλή, όπως ο Μαύρος Θάνατος, δεν είχαν ιδέα τι το προκάλεσε ή πώς θα μπορούσε να σταματήσει. Όταν ξέσπασε η ισπανική γρίπη του 1918, οι καλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τον θανατηφόρο ιό, πολλά από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν ήταν άχρηστα και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου αποδείχτηκαν επίσης άκαρπες.

Με τον κορωνοϊό όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Ο πρώτος συναγερμός σχετικά με μια πιθανή νέα επιδημία ήχησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020, οι επιστήμονες όχι μόνο είχαν απομονώσει τον ιό, αλλά και αλληλούχησαν το γονιδίωμά του και δημοσίευσαν τις σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Μέσα σε λίγους ακόμη μήνες κατέστη σαφές ποια μέτρα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν και να σταματήσουν τις αλυσίδες μετάδοσης. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο πολλά αποτελεσματικά εμβόλια αναπτύχθηκαν μαζικά. Στον πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και παθογόνων ιών, ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυροί οι άνθρωποι.

Τι μάθαμε όμως και τι άλλαξε μετά από ένα χρόνο πανδημίας;

Η ζωή «μετακόμισε» online

Παράλληλα με τα πρωτοφανή επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας, η χρονιά της πα νδημίας ανέδειξε επίσης τη δύναμη της τεχνολογίας της  πληροφορίας.

Παλιότερα, ο πλανήτης  δεν  μπορούσε να «φρενάρει»  τις επιδημίες επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να παρακολουθούν τις αλυσίδες μόλυνσης σε πραγματικό χρόνο και επειδή το οικονομικό κόστος των παρατεταμένων lockdown  ήταν απαγορευτικό.

Το 1918 ήταν εφικτό να εφαρμοστεί το μέτρο της καραντίνας  αλλά ήταν αδύνατη η ιχνηλάτηση των επαφών. Η επιβολή ενός γενικού lockdown δε, θα είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Αντιθέτως, το 2020 η ψηφιακή παρακολούθηση διευκόλυνε πολύ την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των φορέων της νόσου, πράγμα που σημαίνει ότι η καραντίνα θα μπορούσε να είναι τόσο πιο επιλεκτική όσο και πιο αποτελεσματική. Ακόμη πιο σημαντικό, ο αυτοματισμός και το διαδίκτυο κατέστησαν βιώσιμα τα εκτεταμένα lockdown, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. 

Για παράδειγμα στη γεωργία, για χιλιάδες χρόνια η παραγωγή τροφίμων βασίστηκε στην ανθρώπινη εργασία και περίπου το 90% των ανθρώπων εργάστηκαν στον πρωτογενή τομέα. Σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες αυτό δεν συμβαίνει πλέον.

Στις ΗΠΑ, μόνο περίπου το 1,5% των ανθρώπων εργάζονται σε αγροκτήματα, αυτό όμως αρκεί όχι μόνο για να ταΐσει όλους στο σπίτι αλλά και για να καταστήσει τις ΗΠΑ κορυφαίο εξαγωγέα τροφίμων. Σχεδόν όλη η αγροτική εργασία πραγματοποιείται από μηχανήματα, τα οποία είναι ανθεκτικά στις ασθένειες. Συνεπώς, τα lockdown έχουν μόνο μικρό αντίκτυπο στη γεωργία.

Για να υπάρχουν όμως διαθέσιμα τρόφιμα δεν αρκεί η συγκομιδή των προϊόντων. Πρέπει επίσης να μεταφερθούν, μερικές φορές πάνω από χιλιάδες χιλιόμετρα. Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, το εμπόριο ήταν ένας από τους κύριους «κακοποιούς» στην ιστορία των πανδημιών. Θανατηφόρα παθογόνα μετακινήθηκαν σε όλο τον κόσμο με εμπορικά πλοία και τρέιλερ μεγάλων αποστάσεων. Για παράδειγμα, ο Μαύρος Θάνατος διαδόθηκε από την ανατολική Ασία έως τη Μέση Ανατολή κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού, και γενοβέζικα εμπορικά πλοία τον μετέφεραν στη συνέχεια και στην Ευρώπη. Το εμπόριο αποτελούσε τέτοια θανατηφόρα απειλή, διότι κάθε δραστηριότητα στο πλοίο απαιτούσε  πολλούς εργαζόμενους, ακόμη και σε μικρά θαλάσσια σκάφη, και τα γεμάτα πλοία και τα πανδοχεία συνιστούσαν εστίες ασθένειας.

Το 2020, το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί λιγότερο ή περισσότερο ομαλά, επειδή χρησιμοποιεί πολύ λιγότερους ανθρώπους. Ένα σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μπορεί να μεταφέρει περισσότερους τόνους από τον εμπορικό στόλο ενός ολόκληρου πρώιμου σύγχρονου βασιλείου. Το 1582, ο αγγλικός εμπορικός στόλος είχε συνολική ικανότητα μεταφοράς 68.000 τόνων και απαιτούσε περίπου 16.000 ναυτικούς. Το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων OOCL Χονγκ Κονγκ, βαπτισμένο το 2017, μπορεί να μεταφέρει περίπου 200.000 τόνους, ενώ απαιτείται πλήρωμα μόνο 22.

Και πράγματι,  τα κρουαζιερόπλοια με εκατοντάδες τουρίστες και τα γεμάτα με επιβάτες αεροπλάνα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Covid-19. Αλλά ο τουρισμός και τα ταξίδια δεν είναι απαραίτητα για το εμπόριο. Οι τουρίστες μπορούν να μείνουν στο σπίτι και οι επιχειρηματίες μπορούν να δουλέψουν μέσω Zoom, ενώ τα αυτοματοποιημένα πλοί και τα τρένα σχεδόν χωρίς ανθρώπινη ύπαρξη διατηρούν την παγκόσμια οικονομία σε κίνηση. Έτσι ενώ ο διεθνής τουρισμός έπεσε κατακόρυφα το 2020, ο όγκος του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου μειώθηκε μόνο κατά 4%.

Ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση είχαν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στις υπηρεσίες. Ο διαδικτυακός διακόπτης έχει πολλά μειονεκτήματα, ιδίως το τεράστιο ψυχολογικό κόστος . Δημιούργησε επίσης αδιανόητα προηγουμένως προβλήματα.

Το 1918, η ανθρωπότητα κατοικούσε μόνο στον φυσικό κόσμο και όταν ο θανατηφόρος ιός της γρίπης πέρασε από αυτόν τον κόσμο, η ανθρωπότητα δεν είχε κάπου να τρέξει. Σήμερα πολλοί από εμάς κατοικούν σε δύο κόσμους - τον φυσικό και τον εικονικό. Όταν ο κορωνοϊός κυκλοφόρησε στον φυσικό κόσμο, πολλοί άνθρωποι μετέφεραν μεγάλο μέρος της ζωής τους στον εικονικό κόσμο, όπου ο ιός δεν μπορούσε να ακολουθήσει.

Φυσικά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι φυσικά όντα και δεν μπορούν όλα να ψηφιοποιηθούν. Η χρονιά της πανδημίας τόνισε, ωστόσο,  τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν πολλά χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα στη διατήρηση του πολιτισμού: υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, οδηγοί φορτηγών, ταμίες, διανομείς. Λέγεται συχνά ότι κάθε πολιτισμός απέχει μόλις τρία γεύματα μακριά από τη βαρβαρότητα. Το 2020, οι διανομείς αποτέλεσαν  τη λεπτή κόκκινη γραμμή που συγκρατούσε τον πολιτισμό. Έγινε η πολύ σημαντική ζωή μας για τον φυσικό κόσμο.

Το διαδίκτυο διατηρείται

Καθώς η ανθρωπότητα αυτοματοποιεί, ψηφιοποιεί και μετατοπίζει δραστηριότητες στο διαδίκτυο, μας εκθέτει σε νέους κινδύνους. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα για το τη χρονιάς της πανδημίας  είναι ότι το διαδίκτυο δεν «λύγησε».

Εάν αυξήσουμε ξαφνικά το ποσό της κυκλοφορίας που περνά σε μια φυσική γέφυρα, μπορούμε να περιμένουμε μποτιλιαρίσματα και ίσως ακόμη και την κατάρρευση της γέφυρας. Το 2020, τα σχολεία, τα γραφεία και οι εκκλησίες μετέφεραν τη λειτουργίας τους  στο διαδίκτυο, αλλά αυτό έμεινε «βράχος».

Μετά το 2020 γνωρίζουμε ότι η ζωή μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και όταν μια ολόκληρη χώρα βρίσκεται σε lockdown. Τώρα προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα συμβεί σε περίπτωση διακοπής της ψηφιακής μας υποδομής.

Η τεχνολογία της πληροφορίας μας έκανε πιο ευάλωτους απέναντι σε κακόβουλα προγράμματα και στον πόλεμο του  κυβερνοχώρου. Οι άνθρωποι ρωτούν συχνά «Ποιος είναι ο επόμενος Covid;».  Μια επίθεση στην ψηφιακή μας υποδομή είναι ο κορυφαίος υποψήφιος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός σε ολόκληρο τον κόσμο και να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους. Η ψηφιακή υποδομή ενδέχεται να καταρρεύσει σε μια μέρα. Και ενώ τα σχολεία και τα γραφεία θα μπορούσαν να μετατοπιστούν γρήγορα στο διαδίκτυο, πόσο χρόνο θεωρείτε  ότι θα χρειαστεί για να επιστρέψετε από το email στο παραδοσιακό ταχυδρομείο;

Τι είναι αυτό που μετράει;

Η χρονιά της πανδημίας ανέδειξε έναν ακόμη σημαντικό περιορισμό της επιστημονικής και τεχνολογικής δύναμης. Η επιστήμη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτική. Μπροστά σε μια σημαντική απόφαση πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράμετροι, και επειδή δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος για να προσδιορίσουμε ποιοι είναι πιο σημαντικοί, δεν υπάρχει και επιστημονικός τρόπος να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Για παράδειγμα, όταν αποφασίζετε εάν θα επιβληθεί lockdown, δεν αρκεί η ερώτηση «πόσα άτομα θα αρρωστήσουν με Covid-19 εάν δεν επιβληθούν οι περιορισμοί;». Θα πρέπει επίσης να τεθεί το ερώτημα «πόσα άτομα θα βιώσουν κατάθλιψη εάν επιβληθεί το lockdown; Πόσα άτομα θα υποφέρουν από κακή διατροφή; Πόσοι θα χάσουν το σχολείο ή θα χάσουν τη δουλειά τους; Πόσα θα xτυπηθούν ή θα δολοφονηθούν από τους συζύγους τους;»

Ακόμα κι αν όλα τα δεδομένα είναι ακριβή και αξιόπιστα, πρέπει πάντα να υπάρχει μια διερωτάται κανείς για τι τελικά είναι αυτό που μετράται και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για τι να μετρηθεί ή την αξιολόγηση.

Αυτό είναι ένα πολιτικό παρά επιστημονικό καθήκον. Οι πολιτικοί πρέπει να εξισορροπούν τους ιατρικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς και να ακολουθούν μια ολοκληρωμένη πολιτική.

Ομοίως, οι μηχανικοί θα δημιουργήσουν  νέες ψηφιακές πλατφόρμες που μας βοηθήσουν να λειτουργήσουμε κατά την διάρκεια του lockdown, και νέα εργαλεία παρακολούθησης που μας βοηθούν να σπάσουμε τις αλυσίδες λοίμωξης. Όμως, η ψηφιοποίηση και η παρακολούθηση θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτική μας ζωή και ανοίγουν το δρόμο για την εμφάνιση πρωτοφανών ολοκληρωτικών καθεστώτων. Το 2020, η μαζική επιτήρηση έχει γίνει τόσο πιο νόμιμη όσο και πιο κοινή. Η καταπολέμηση της πανδημίας είναι σημαντική, αλλά αξίζει να καταστρέψουμε την ελευθερία μας στη διαδικασία; Είναι έργο των πολιτικών και όχι των τεχνικών επαγγελμάτων  να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της χρήσιμης παρακολούθησης και του δυστοπικού εφιάλτη.

Τρεις βασικοί κανόνες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προστασία μας από τις ψηφιακές δικτατορίες. Πρώτον, κάθε φορά που συλλέγονται δεδομένα για άτομα - ειδικά για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα τους - αυτά τα δεδομένα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους και όχι για χειρισμό, έλεγχο ή βλάβη τους. Ο προσωπικός γιατρός γνωρίζει πολλά εξαιρετικά ιδιωτικά πράγματα για κάθε άτομο και το άτομο πρέπει να νιώθει καλά με αυτό εφόσον εμπιστεύεται τον γιατρό του να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα προς όφελός του. Ο γιατρός του δεν πρέπει να πωλεί αυτά τα δεδομένα σε καμία εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Θα πρέπει να είναι το ίδιο με κάθε είδους «αρχή επιτήρησης πανδημίας» που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε.

Δεύτερον, η παρακολούθηση πρέπει πάντα να είναι αμφίδρομη. Εάν η επιτήρηση πηγαίνει μόνο από πάνω προς τα κάτω, αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία. Έτσι, κάθε φορά που αυξάνεται η παρακολούθηση των ατόμων, θα πρέπει ταυτόχρονα να αυξάνεται η παρακολούθηση της κυβέρνησης και των μεγάλων εταιρειών. Για παράδειγμα, στην παρούσα κρίση οι κυβερνήσεις διανέμουν τεράστια χρηματικά ποσά. Η διαδικασία κατανομής κεφαλαίων πρέπει να γίνει πιο διαφανής. Ως πολίτης, θέλω να δω εύκολα ποιος παίρνει τι και ποιος αποφάσισε πού πηγαίνουν τα χρήματα.

Τρίτον, να μην επιτρέπεται ποτέ η συγκέντρωση πάρα πολλών δεδομένων σε ένα σημείο. Ούτε κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ούτε όταν τελειώσει.

Πέρα από την δύναμη των πολιτικών

Οι άνευ προηγουμένου επιστημονικές και τεχνολογικές επιτυχίες του 2020 δεν έλυσαν την κρίση του Covid-19. Μετέτρεψαν την πανδημία από μια φυσική καταστροφή σε πολιτικό δίλημμα. Όταν ο Μαύρος Θάνατος σκότωσε εκατομμύρια, κανείς δεν περίμενε πολλά από τους βασιλιάδες και τους αυτοκράτορες. Περίπου το ένα τρίτο όλων των Άγγλων πέθαναν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του Μαύρου Θανάτου, αλλά αυτό δεν έκανε τον βασιλιά 'της Αγγλίας να χάσει το θρόνο του. Ήταν ξεκάθαρα πέρα από τη δύναμη των κυβερνώντων να σταματήσουν την επιδημία, οπότε κανείς δεν τους κατηγόρησε για αποτυχία.

Σήμερα, ωστόσο, η ανθρωπότητα έχει τα επιστημονικά εργαλεία για να σταματήσει τον Covid-19. Αρκετές χώρες, από το Βιετνάμ έως την Αυστραλία, απέδειξαν ότι ακόμη και χωρίς εμβόλιο, τα διαθέσιμα εργαλεία μπορούν να σταματήσουν τον ιό. Αυτά τα εργαλεία, ωστόσο, έχουν υψηλή τομή για την οικονομία και την κοινωνία. Μπορούμε να νικήσουμε τον ιό - αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε το κόστος της νίκης. Γι 'αυτό τα επιστημονικά επιτεύγματα έχουν τεράστια ευθύνη στους ώμους των πολιτικών.

Δυστυχώς, πάρα πολλοί πολιτικοί απέτυχαν να ανταποκριθούν σε αυτήν την ευθύνη. Για παράδειγμα, ο λαϊκιστής πρώην Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποτίμησαν τον κίνδυνο, αρνήθηκαν να λάβουν υπόψη τους ειδικούς  και επένδυσαν σ τις θεωρίες συνωμοσίας. Δεν βρήκαν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης και σαμποτάρισαν τις απόπειρες των κρατικών και δημοτικών αρχών να σταματήσουν την εξέλιξη της πανδημίας. Η αμέλεια και η ανευθυνότητα των διοικήσεων Τραμπ και Μπολσονάρο  έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους που μπορούσαν να αποφευχθούν.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση αρχικά ασχολήθηκε περισσότερο με το Brexit παρά με τον Covid-19 και τελικά απέτυχε να απομονώσει τη Βρετανία από το ένα πράγμα που είχε πραγματικά σημασία, τον ιό. Το  Ισραήλ υπέστη επίσης πολιτική κακοδιαχείριση. Όπως συμβαίνει με την Ταϊβάν, τη Νέα Ζηλανδία και την Κύπρο, το Ισραήλ είναι ουσιαστικά μια «νησιωτική χώρα», με κλειστά σύνορα και μόνο μία κύρια πύλη εισόδου - το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Ωστόσο, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, η κυβέρνηση Νετανιάχου επέτρεψε στους ταξιδιώτες να περάσουν από το αεροδρόμιο χωρίς καραντίνα ή ακόμη και χωρίς σωστό έλεγχο και παραμέλησε να επιβάλει τις δικές του πολιτικές lockdown.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Βρετανία βρέθηκαν  στη συνέχεια στην πρώτη γραμμή της διάθεσης των εμβολίων, αλλά οι πρώτες τους αντιδράσεις στην πανδημία τους κόστισαν ακριβά. Στη Βρετανία, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή 120.000 ανθρώπων, τοποθετώντας την έκτη στον κόσμο με μέσο ποσοστό θνησιμότητας.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει το έβδομο υψηλότερο μέσο ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και για να αντιμετωπίσει την καταστροφή κατέφυγε σε συμφωνία «εμβολίων για δεδομένα» με την αμερικανική εταιρεία Pfizer. Η Pfizer συμφώνησε να παράσχει στο Ισραήλ αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό, με αντάλλαγμα τεράστιες ποσότητες πολύτιμων δεδομένων, εγείροντας ανησυχίες για το απόρρητο και το μονοπώλιο δεδομένων και αποδεικνύοντας ότι τα δεδομένα των πολιτών είναι πλέον ένα από τα πιο πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Ενώ ορισμένες χώρες είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις, η ανθρωπότητα στο σύνολό της μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να συγκρατήσει την πανδημία ή να σχεδιάσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για να νικήσει τον ιό. Οι πρώτοι μήνες του 2020 έμοιαζαν να παρακολουθούν ένα ατύχημα σε αργή κίνηση. Η σύγχρονη επικοινωνία επέτρεψε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δουν σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες πρώτα από η  Γουχάν, μετά από την Ιταλία και μετά από όλο και περισσότερες χώρες - αλλά καμία παγκόσμια ηγεσία δεν κατάφερε  να σταματήσει την καταστροφή. Τα εργαλεία ήταν εκεί, αλλά πολύ συχνά έλειπε η πολιτική σοφία.

Η συνεργασία στη διάσωση

Ένας λόγος για το χάσμα μεταξύ της επιστημονικής επιτυχίας και της πολιτικής αποτυχίας είναι ότι οι επιστήμονες συνεργάστηκαν παγκοσμίως, ενώ οι πολιτικοί τείνουν να διαφωνούν. Δουλεύοντας με πολύ άγχος και αβεβαιότητα, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μοιράστηκαν ελεύθερα πληροφορίες και βασίστηκαν στα ευρήματα και τις ιδέες των άλλων.Πολλά σημαντικά ερευνητικά προγράμματα διεξήχθησαν από διεθνείς ομάδες. Για παράδειγμα, μια βασική μελέτη που απέδειξε την αποτελεσματικότητα των μέτρων  lockdown διεξήχθη από κοινού από ερευνητές από εννέα ιδρύματα - ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρία στην Κίνα και πέντε στις ΗΠΑ.

Αντιθέτως, οι πολιτικοί απέτυχαν να σχηματίσουν μια διεθνή συμμαχία ενάντια στον ιό και να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο. Οι δύο κορυφαίες υπερδυνάμεις του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι απέκρυψαν ζωτικές πληροφορίες, ότι παραπληροφόρησαν και ότι διέσωσαν θεωρίες συνωμοσίας, και ακόμη ότι σκόπιμα διέδωσαν τον ιό. Πολλές άλλες χώρες προφανώς παραποίησαν ή απέκρυψαν δεδομένα σχετικά με την πρόοδο της πανδημίας.

Η έλλειψη παγκόσμιας συνεργασίας εκδηλώνεται όχι μόνο σε αυτούς τους πολέμους πληροφόρησης, αλλά ακόμη περισσότερο σε συγκρούσεις σχετικά με λιγοστό ιατρικό εξοπλισμό. Ενώ υπήρξαν πολλές περιπτώσεις συνεργασίας και γενναιοδωρίας, δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, να απλουστευθεί η παγκόσμια παραγωγή και να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των προμηθειών. Ειδικότερα, ο «εθνικισμός των εμβολίων» δημιουργεί ένα νέο είδος παγκόσμιας ανισότητας μεταξύ χωρών που είναι σε θέση να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους και χωρών που δεν είναι.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολλοί δεν καταλαβαίνουν ένα απλό γεγονός για αυτήν την πανδημία: όσο ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται οπουδήποτε, καμία χώρα δεν μπορεί να αισθανθεί πραγματικά ασφαλής. Ας υποθέσουμε ότι το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο καταφέρνουν να εξαλείψουν τον ιό εντός των συνόρων τους, αλλά ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία, τη Βραζιλία ή τη Νότια Αφρική. Μια νέα μετάλλαξη σε κάποια απομακρυσμένη πόλη της Βραζιλίας μπορεί να κάνει το εμβόλιο αναποτελεσματικό και να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μόλυνσης.

 «Anti-virus» για τον κόσμο

Τα επιχειρήματα για το τι συνέβη το 2020 θα πέφτουν για πολλά χρόνια. Όμως οι άνθρωποι όλων των πολιτικών στρατοπέδων πρέπει να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον τρία βασικά μαθήματα.

Πρώτον, πρέπει να προστατεύσουμε την ψηφιακή υποδομή. Ήταν η σωτηρία μας κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, αλλά σύντομα θα μπορούσε να είναι η πηγή μιας ακόμη χειρότερης καταστροφής.

Δεύτερον, κάθε χώρα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στο σύστημα δημόσιας υγείας της. Αυτό φαίνεται αυτονόητο, αλλά οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι μερικές φορές καταφέρνουν να αγνοήσουν το πιο προφανές μάθημα.

Τρίτον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και πρόληψης πανδημιών. Στον παλαιό πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και παθογόνων ιών, η πρώτη γραμμή περνά μέσα από το σώμα κάθε ανθρώπου. Εάν αυτή η γραμμή παραβιαστεί οπουδήποτε στον πλανήτη, θέτει όλους μας σε κίνδυνο. Ακόμη και οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις πιο ανεπτυγμένες χώρες έχουν προσωπικό συμφέρον να προστατεύσουν τους φτωχότερους ανθρώπους στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Εάν ένας νέος ιός πηδήξει από ια νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο σε ένα φτωχό χωριό σε κάποια απομακρυσμένη ζούγκλα, μέσα σε λίγες μέρες ο ιός μπορεί να περπατήσει στην Wall Street.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή