Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2007 10:02
A- A A+

Τον αγώνα κατά της εξάρτησης και των ναρκωτικών ουσιών τιμά σήμερα η παγκόσμια κοινότητα.

Αυξάνεται από έτος σε έτος η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν βοήθεια από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης ουσιών για το σύνολο του πληθυσμού δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο κατά την επταετία 2000-2006.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα έρευνα του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν θεραπεία έφτασε το 2006 στα 27 χρόνια για τους άντρες και στα 25,2 χρόνια για τις γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά στο μέσο όρο ηλικίας έναρξης χρήσης, υπολογίζεται ότι είναι τα 15,5 χρόνια, ωστόσο ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο όσων προσέγγισαν τα κέντρα του ΚΕΘΕΑ κατά τη διάρκεια της επταετίας άρχισε τη χρήση πριν από τα 15.

Σημαντικός παράγοντας για την έναρξη της χρήσης ουσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας είναι η διακοπή του σχολείου.

Η πρώτη ουσία που χρησιμοποίησε η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετείχαν στην έρευνα είναι η κάνναβη, που από 73,2% που ήταν το 2000 έφτασε στο 83,2% το 2006, ενώ όπως επισημαίνεται στην έρευνα φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και ηρωίνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή