Ολλανδία: Τελικώς ορθή η απόφαση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Το εφετείο ανέτρεψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 12:54
UPD:13:00
REUTERS/PIROSCHKA VAN DE WOUW
A- A A+

Ολλανδικό εφετείο δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση ορθώς επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στη «μάχη» για την αναχαίτιση της πανδημίας, ανατρέποντας την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου που προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το μέτρο την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια σαφή νίκη για την κυβέρνηση, το εφετείο είπε ότι είχε δικαίως χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης για να εφαρμόσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη στις Κάτω Χώρες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και είχε αποδείξει επαρκώς ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το περιφερειακό δικαστήριο στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα είχε αποφανθεί ότι η κυβέρνηση δεν είχε καταστήσει σαφές γιατί χρειάζονταν έκτακτες δυνάμεις σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, στεκόμενο ουσιαστικά στο πλευρό των ακτιβιστών κατά του αποκλεισμού που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η απόφαση της Παρασκευής έχει ουσιαστικά ελάχιστες συνέπειες, καθώς η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα παρέκαμψε την απόφαση για κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε έναν νέο νόμο που του έδωσε μια πιο υγιή νομική βάση.

Επέκτεινε επίσης την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. μέχρι 4:30 π.μ. τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, έως τις 15 Μαρτίου, καθώς οι ειδικοί προειδοποίησαν για ένα επικείμενο νέο κύμα λοιμώξεων. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας πυροδότησε αρκετές ημέρες ταραχών από διαδηλωτές κατά αυτού του αποκλεισμού όταν τέθηκε σε εφαρμογή στις 23 Ιανουαρίου. Αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο lockdown, σύμφωνα με το οποίο το οποίο μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει για μήνες.

Τα νέα κρούσματα Covid-19 στις Κάτω Χώρες σημείωσαν άνοδο περίπου 20% την εβδομάδα έως την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία, ενώ ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε ένα εκατομμύριο νωρίτερα αυτό το μήνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή