Ενταξιακές Τουρκίας - Δεν άνοιξε το κεφάλαιο «οικονομική και νομισματική πολιτική»

Υπό την απειλή του γαλλικού βέτο
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2007 14:46
UPD:17:36
A- A A+

Τη δυσαρέσκειά της για τη μη επέκταση των ενταξιακών της συνομιλιών στον τομέα-κλειδί της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς και για τις σχετικές εξηγήσεις της Ε.Ε., εξέφρασε σήμερα η Τουρκία, δηλώνοντας ότι αναμένει σύντομα πρόοδο στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας.

Η Ε.Ε. άνοιξε σήμερα τις συνομιλίες με την ¶γκυρα στα κεφάλαια διαπραγμάτευσης «στατιστικές» και «οικονομικός έλεγχος», ωστόσο δεν προέβη στο άνοιγμα των συνομιλιών για το κεφάλαιο «οικονομική και νομισματική πολιτική», αφού η Γαλλία κατέστησε σαφές ότι θα μπλοκάρει τη διαδικασία υπογραμμίζοντας έτσι την αντίθεση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο ενδεχόμενο πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις τεχνικές επεξηγήσεις που μας δόθηκαν και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος επί του ζητήματος κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας (και υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας) Αλί Μπαμπατσάν.

Συνολικά από τον Οκτώβριο του 2005, όταν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, έχουν ανοίξει τέσσερα κεφάλαια (Έρευνα και τεχνολογία, Επιχειρήσεις και Βιομηχανική Πολιτική, Στατιστική, Δημοσιονομικός έλεγχος) από τα 35 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή