Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Σεμένια

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 16:20
UPD:16:25
EPA/Julien de Rosa
A- A A+

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε η Κάστερ Σεμένια, λόγω της απαγόρευσης που της επιβλήθηκε από την World Athletics για συμμετοχή σε κάποια αγωνίσματα στίβου, μετά την άρνησή της να υποβληθεί σε θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν την Πέμπτη (25/02) οι νομικοί εκπρόσωποι της αθλήτριας «...ο συνεχιζόμενος αγώνας της για την αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών στον αθλητισμό έχει κάνει ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός με την υποβολή της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.»

Για πάρα πολλά χρόνια, περισσότερα από 10, η 29χρονη Σεμένια με την υψηλή τεστοστερόνη, λόγω υπερανδρογονισμού, βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (WA).

Τον Απρίλιο του 2018 η WA καθόρισε ένα μέγιστο όριο τεστοστερόνης στις γυναίκες, με τη βοήθεια ειδικών, για τις αποστάσεις που κυμαίνονται από 400 μέτρα έως ένα μίλι (1.609μ). Δηλαδή, περιλαμβάνει και το αγώνισμα της Νοτιοαφρικανής, τα 800 μέτρα, όπου πρωταγωνιστεί εδώ και μία δεκαετία.

Το μέτρο αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δύο φορές Ολυμπιονίκης να έχει χάσει ήδη αρκετούς αγώνες. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας επιβεβαίωσε τον Αύγουστο, στο όνομα της «αθλητικής δικαιοσύνης», την απόφαση του προηγούμενου έτους του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS), επικυρώνοντας έτσι τον σχετικό κανονισμό της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, που ορίζει το μέγιστο ύψος της τεστοστερόνης στο αίμα.

Βς εκ τούτου η Σεμένια πήρε την απόφαση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Οι εκπρόσωποί της εκτιμούν ότι η ελβετική δικαιοσύνη «απέτυχε στις υποχρεώσεις της να την προστατεύσει από την παραβίαση των δικαιωμάτων της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Με δήλωσή της υποστηρίζει: «Αυτό πιου θέλω είναι να μου επιτραπεί να τρέχω ελεύθερα μια για πάντα, όπως κάνουν όλες οι δυνατές και θαρραλέες γυναίκες».

Η ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσης δεν έχει καθοριστεί ακόμη από το Δικαστήριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις