Ο Πούτιν καλοπιάνει τους Ευρωπαίους

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2007 16:50

A- A A+

Μετά από τη σύνοδο των 10 ηγετών των Βαλκανίων στην Κροατία και λίγο μετά την εξαγγελία του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom ότι θα συνεργασθεί με την ιταλική ENI http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/06/25/1349737.htm , ο Ρώσος Πρόεδρος υπερέβη εαυτόν στην προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους ότι ο νέος αγωγός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Η Ρωσία είναι παγκόσμιος πρωταγωνιστής στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου και είναι έτοιμη να πράξει οτιδήποτε για να επιλύσει τα ενεργειακά προβλήματα της περιοχής», είπε προς τους ηγέτες των Βαλκανίων. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιο θα είναι το όφελος για τη χώρα του. Είναι σαφές, ότι το νέο εγχείρημα «δεν μπορεί να αιτιολογηθεί μόνον επί τη βάσει οικονομικών κριτηρίων».

Ο αγωγός South Stream, ο οποίος, ξεκινώντας από τη νότια Ρωσία, θα περνά υποθαλασσίως από τη Μαύρη Θάλασσα και θα φθάνει στη Βουλγαρία, απ' όπου θα συνεχίζει προς μία εκ των δύο ή και προς τις δύο κατευθύνσεις: μέσω Ελλάδος και Αδριατικής προς τη νότια Ιταλία ή/και μέσω των Βαλκανίων προς τη βόρεια Ιταλία. Ο αγωγός, θα επιτρέψει στη Ρωσία να εφοδιάζει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη χωρίς να χρησιμοποιεί ουκρανικό έδαφος ή να εξαρτάται από την Τουρκία για την ανάπτυξη νέων διαδρομών που θα συνδέονται με τον αγωγό Blue Stream. Επίσης, θα δώσει στη Ρωσία τη δυνατότητα να αυξήσει την οικονομική επιρροή της στην περιοχή, καθώς, οι ρωσικές εταιρείες αναδεικνύονται σε μεγάλους ενεργειακούς επενδυτές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Ολες οι χώρες από τις οποίες θα περνά ο αγωγός, θα έχουν τη δυνατότητα φθηνότερης προμήθειας αερίου, με την επέκταση υφιστάμενων διαδρομών – και συγκεκριμένα, με την επέκταση του αγωγού Blue Steam από τη Ρωσία προς την Τουρκία ή του αγωγού των Στενών του Soyuz που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη οδός αερίου Ανατολής-Δύσης (διασχίζει την Ουκρανία).

Παρά τις εκτιμήσεις ειδημόνων ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός θα αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρός, η Gazprom είναι αποφασισμένη να μειώσει την εξάρτησή της από ανατολικοευρωπαϊκές transit χώρες για την πρόσβασή της στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο αγωγός South Stream, εξαγγέλεται μετά τα σχέδια για τον επίμαχο αγωγό Nord Stream που σχεδιάζεται για να ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής, παρακάμπτοντας τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Ο Nord Stream αντιμετωπίζεται ήδη εχθρικά από την Πολωνία, αλλά η Ρωσία δε φαίνεται πιθανό να αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η Μόσχα είναι παραδοσιακός σύμμαχος των Ορθόδοξων κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένων της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Επίσης, ολόκληρη η περιοχή η οποία προμηθεύεται αέριο σχεδόν αποκλειστικά μέσω Ουκρανίας, θα αισθανθεί ενδεχομένως πιο ασφαλής με την ύπαρξη μιας δεύτερης οδού, έστω και αν θα πρόκειται για το ίδιο ρωσικό αέριο.

Stefan Wagstyl, Ed Crooks και Isabel Gorst για τους FINANCIAL TIMES

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή