Α. Τσίπρας: Το θέμα είναι υπεράνω κομμάτων

«Η κ. Μενδώνη δεν ενήργησε από μόνη της»
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 11:41
UPD:13:54
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Σφοδρή επίθεση εξαπύλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη. Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε προσωπικές ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης επί 15 ημέρες.

«Βλέπουμε μια απόπειρα συγκάλυψης εδώ και ένα μήνα. Αντί να δώσετε εξηγήσεις εσείς επιλέξατε, αλλάζοντας το πλαίσιο της συζήτησης, να μην αναλάβετε ευθύνες. Επιλέξατε να μην κάθεται η κ. Μενδώνη σήμερα στα έδρανα».

HELLENIC PARLIAMENT TV

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για απόσταση από την κοινωνία: «Κάνατε ένα λάθος: Δεν ήρθατε εδώ για να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή για να εγκαλέστε την αντιπολίτευση, αλλά να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό. Το θέμα είναι κοινωνικό, αφορά όλες τις οικογένειες. Μην απευθύνεστε στην αντιπολίτευση αλλά στους ψηφοφόρους σας και στους βουλευτές σας που ζητούν την παραίτηση της κ. Μενδώνη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το ζήτημα είναι «υπεράνω κομμάτων. Αφορά μια κοινωνία που αρρώστησε».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ένα «μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που τόλμησαν. Η μεγαλη συζητηση στην ελληνική κοινωνία οφείλεται σε αυτούς και πρέπει να τους στηρίξουμε χωρίς κομματικά προαπαιτούμενα».

Κατά τον κ. Τσίπρα, στο θέμα Λιγνάδη υπάρχουν «πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν ένα πολιτικό σκάνδαλο; Προκλητική η προσπάθεια συγκάλυψης. Επιμένετε να προστατεύετε την κ. Μενδώνη παρά την κατακραυγή». Παράλληλα επανέλαβε το αίτημα να αποπεμφθεί η κ. Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού:  «Πρέπει να απαλλάξετε τον χώρο του Πολιτισμού από τη δική της παρουσία διότι είναι βαριά εκτεθειμένη από τον χειρισμό και τη συγκάλυψη».

«Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω», ανέφερε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως «δεν ακούτε τον κόσμο της Τέχνης, της κοινωνίας, και την πάνδημη απαίτηση για την αποπομπή της υπουργού σας και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της».

Παράλληλα, διερωτήθηκε: «Γιατί την στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Η κ. Μενδώνη δεν κινήθηκε από μόνη της».

«Εδώ και ένα περίπου μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε αποτρόπαια εγκλήματα. Αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης σήμερα κ. Μητσοτάκη. Για αυτά συζητάει όλος ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στην απόπειρα αποπροσανατολισμού που επιχείρησε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις κατηγορίες για συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη «επί σειρά ημερών, για 15 ημέρες, ώστε να καταστραφούν αποδεικτικά στοιχεία. Δεν αποφάσισε από μόνη της να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τις 6 Φεβρουαρίου, στην πρώτη καταγγελία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι διαχωρίζει απολύτως τη θέση του «από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media» και πως ο ίδιος έχει υποστεί τέτοιες επιθέσεις με χιλιάδες αναρτήσεις. Δήλωσε ότι καταδικάζει και διαφωνεί «αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά, με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σας καταλογίζει», σημειώνοντας ότι όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πράξει το αντίστοιχο, όταν στόχος ήταν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Τον κατηγόρησε ότι όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε μετατραπεί «σε μόνιμο αναμεταδότη εντός της βΒουλής των επιχειρημάτων των τρολ του διαδικτύου».

«Από το δικό σας στόμα, που τώρα δοξολογεί τη ποιότητα των επιχειρημάτων, δεν βρήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις; Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο Κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «έρχεται σήμερα να παραδώσει μαθήματα για την ποιότητα της δημοκρατίας, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για μαθήματα υποκρισίας», λέγοντας ότι είναι «ο πρωθυπουργός που εν ονόματι των θεσμών έχει προβεί στα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα». «Η πράξη λέει ότι είστε αλλεργικός στο διάλογο. Η πράξη λέει ότι μετατρέψατε εν ονόματι της πανδημίας τη Βουλή σε άβουλη», είπε, σχολιάζοντας ότι αν πράγματι θέλει διάλογο ας τολμήσει να συζητήσει με τους φορείς του χώρου του πολιτισμού «που έχουν ξεσηκωθεί με τη στάση σας».

«Από εσάς, κ. Μητσοτάκη, πρέπει να ξεκινήσει η κάθαρση», κατέληξε στην πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας, ενώ προηγουμένως είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για «δυσανεξία στην κριτική».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή