«Η Τουρκία πρέπει να σκεφθεί ότι δεν μπορεί να επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα στρατό κατοχής που φτάνει τις 35.000, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του σήμερα στο Ερεβάν με τον πρόεδρο της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν.
«Και οι δυο χώρες μας συνορεύουν με την Τουρκία και πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε τη βούληση για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της. Η Ελλάδα εξ αρχής στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επειδή πιστεύουμε βαθιά ότι η Ε.Ε θέτει το πλαίσιο αρχών και κανόνων που προϋποθέτουν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αναμένουμε ωστόσο την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα της Ένωσης, σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε και στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους: «Δεν ξεχνάμε την γενοκτονία του 1915 και είμαστε περήφανοι ότι στις τότε συνθήκες, από τους λίγους λαούς που παραχώρησαν άσυλο στους Αρμένιους ήταν οι Έλληνες», είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπούλιας έκανε αναφορά στην διαμάχη Αρμενίων και Αζέρων για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. «Θεωρούμε ότι το πλαίσιο της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ, είναι το καλύτερο για την επίλυση του προβλήματος και πιστεύουμε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία η εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου φορέα θα απέβαινε αντιπαραγωγική» σημείωσε.
H Ελλάδα τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αρμενία
Από την πλευρά του ο κ.Κοτσαριάν ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τα πολλά προγράμματα που υλοποιεί στην Αρμενία, ιδιαίτερα, όπως είπε, στους τομείς της ¶μυνας και της Γεωργίας και εξέφρασε την επιθυμία του να διευρυνθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς, κάτι που υποσχέθηκε ο κ.Παπούλιας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στο πλαίσιο των συζητήσεων, η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αρμενία, με περίπου 214 εκατομμ. δολάρια επενδεδυμένο κεφάλαιο, με πρώτη σε επενδύσεις την Ρωσία και δεύτερη χώρα τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στην αναπτυξιακή βοήθεια που έχει χορηγήσει η Ελλάδα στο διάστημα 1997-2005, αυτή ανήλθε στα 26,6 εκατ. δολάρια, ενώ με την υπογραφή εντός του 2007 του διμερούς κειμένου στρατηγικής συνεργασίας για τα έτη 2008-20011 πρόκειται να δοθούν άλλα 8 εκατ. δολάρια.
Σε ερώτηση εξάλλου, αν υπάρχει θέμα ένταξης της Αρμενίας στο ΝΑΤΟ, ο κ.Κοτσαριάν απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς, όπως είπε, αυτό δεν θα εξυπηρετούσε την ασφάλεια της χώρας του.
Πηγη ΑΠΕ