Μετά την χθεσινή μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού φαίνεται να απομακρύνεται η προοπτική για χαλάρωση των μέτρων και να ανατρέπεται ο σχεδιασμός για τα καταστήματα και τις υπηρεσίες. Με την παράταση του lockdown να θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένη, οι ειδικοί προτείνουν την επέκταση των περιορισμών για ένα διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας και να επανέλθουν σε χαμηλά επίπεδα οι επιδημιολογικοί δεικτες.
Την ίδια ώρα στο επίκεντρο αντικρουόμενων επιχειρημάτων όσον αφορά την κατάλληλη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του μπαίνει το λιανεμπόριο. Από τη μια οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην υποχωρούν και τα κρούσματα να αυξάνονται, ζητώντας να περιοριστούν οι μετακινήσεις για να ελεγχθεί η κατάσταση. Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο μετράει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια έσοδα και στην οικονομία, υπολογίζοντας ότι κάθε εβδομάδα που περνάει προστίθενται και περισσότερα από 400-500 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας και για το 2021.
Παράταση και «έξυπνα» μέτρα
Απαραίτητη κρίνει ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης την παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσμά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως,
Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν. Πρότεινε μάλιστα την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.
«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης. Επιπλεον ο καθηγητής προτείνει το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.
«Παρατυπίες» στην τήρηση των μέτρων
Σχολιάζοντας την παράταση δύο εβδομάδων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι ενδέχεται να μην είναι αρκετό αν εφαρμοστεί όπως τώρα καθώς τα μέτρα δεν αποδίδουν γιατί είτε δεν εφαρμόζονται είτε δεν εφαρμόζονται ορθά.
Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των περιορισμών δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες ανά εβδομάδα και ο ιός με κάποιο τρόπο συνεχίζει να μεταδίδεται. Εξηγώντας τους λόγους που οδηγούν στο κλείσιμο δραστηριοτήτων, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι γίνεται για να μειωθεί επαρκώς η ανθρώπινη επαφή - κυρίως η απρόσεκτη, ωστόσο, οι πολίτες πάνε σε ό,τι είναι ανοιχτό, όπως για παράδειγμα το συνεργείο για να κάνουν τη βόλτα τους.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, της μη τήρησης των μέτρων, και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου και το ειδικό sms που εξετάζεται να υιοθετηθεί για τις μετακινήσεις προς τα καταστήματα, ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας ότι τίποτα δεν διασφαλίζει πως οι πολίτες δεν θα στείλουν την ίδια ώρα μήνυμα για να μαζευτούν για παράδειγμα όλοι στις 11 το πρωί στην Ερμού. Όπως είπε, θα είναι καλύτερα το λιανεμπόριο να ανοίξει με ραντεβού, με το λεγόμενο click in shop και με αυστηρά μέτρα σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών ανά κατάστημα.
Στο ερώτημα εάν χρειάζονται περισσότερα περιοριστικά μέτρα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που φέρει ο κάθε πολίτης να φορά σωστά τη μάσκα του, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε στη λογική της διπλής μάσκας ή της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.
Επεσήμανε επίσης ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός περί τα 23 με 25 θύματα ημερησίως ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με 3.000 ημερήσια κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 120. Απέδωσε την αισθητή αυτή πτώση του ποσοστού θνητότητας στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.
Δεν μειώνεται σημαντικά το ιικό φορτίο στα λύματα
Υπέρ της παράτασης του lockdown για 15 ημέρες, έως τις 15 Μαρτίου, τάχθηκε από την άλλη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Όπως υποηγράμμισε, το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει μια μικρή ύφεση της τάξης του 16% τις τελευταίες τρεις ημέρες και δεν μειώνεται σημαντικά παρότι έχουν περάσει δέκα ημέρες από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι για να αρθεί το lockdown θα πρέπει να αρχίσει η ύφεση των σημαντικών δεικτών όπως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ.
«Η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου»
Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σύμφωνα με τον οποίο το άνοιγμα της αγοράς με click away δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο χθεσινό υψηλό αριθμό κρουσμάτων λέγοντας πως «ενδεχομένως αυτή να είναι η σταθεροποίηση. Η κατάσταση πρέπει να αποτιμηθεί συνολικά». Πρόσθσε επίσης πως παρά το ότι «έχουμε να κάνουμε με στέλεχος που κινείται ταχύτερα, η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου».
Μάλιστα προειδοποίησε για την κατάσταση της Θεσσαλονίκης καθώς παρατήρησε πως «η διαφορά στα κρούσματα μεταξύ Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι μόλις 20%, παρά το ότι στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σχολεία».
Αναφορικά με τη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής, που θα κρίνει την πορεία του lockdown, είπε πως «δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να προβλέψω τι θα αποφασίσουμε την Παρασκευή», τόνισε όμως ότι «οι κόποι μας αποδίδουν» και έκανε έκκληση «να υπερνικήσουμε την κούραση».
Τελος, εξέφρασε την άποψη ότι, «κάποια μέτρα μπορούμε να τα δούμε, δεν θα επηρεάσει κάτι στη πορεία μας, αν ανοίξει το click away», επεσήμανε ωστόσο ότι, «δεν το αποκλείω, αλλά τα στοιχεία διαμορφώνονται καθημερινά και γι’αυτό είναι δύσκολο να κάνει κανείς μακροχρόνιες προβλέψεις».