Προς νέο θεσμικό ανάχωμα στα φαινόμενα κακοποίησης

Ετοιμάζονται τροποποιήσεις στον Π.Κ. με αυστηροποίηση ποινών
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 08:55
UPD:09:53
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Στα σκαριά είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοποίησης, μετά και τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων. Οι καταγγελίες για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Δημήτρη Λιγνάδη πυροδοτούν και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ενώ την Πέμπτη θα γίνει στη Βουλή συζήτηση για «την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο «βλέπουν» προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και κάνουν λόγο για «καμπάνια χυδαιότητας». Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ζητά παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού και μιλά για «πολιτική ευθύνη» του πρωθυπουργού.

Μετά το μπαράζ αποκαλύψεων, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων κακοποίησης, με μια πρώτη εικόνα να δίνεται την Πέμπτη στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τροποποιήσεις εξετάζονται στον Ποινικό Κώδικα, με αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα που αφορούν ανήλικους. Επίσης εξετάζονται αλλαγές και στα της παραγραφής ενός αδικήματος που αφορά ανήλικους.

Ευθύνες Μενδώνη

«Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στον σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη. Όσον αφορά την υπουργό Πολιτισμού, ανέφερε πως «η κυβέρνηση στηρίζει την κ. Μενδώνη, είναι καλή υπουργός με σημαντικό έργο». Ωστόσο, σχετικά με την τοποθέτηση της κ. Μενδώνη ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, η Αρ. Πελώνη απάντησε πως «ήταν μια ατυχής έκφραση. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη».

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν πυροδοτήσει έναν ευρύτερο κύκλο πολιτικών συζητήσεων. Για παράδειγμα, την άποψη ότι η Λίνα Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί, διότι εκ του θεσμικού της ρόλου έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη της επιλογής (του Δημήτρη Λιγνάδη), εξέφρασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Την ίδια στιγμή, συνεχή είναι τα πυρά προς την κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Ο κύριος Μητσοτάκης φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Και καλό είναι τούτη την ώρα να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα. Το μέγα θέμα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, δεν είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου, αλλά οι βαρύτατες ηθικές και πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν τη κυβέρνησή του» ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και εκ των υστέρων να πράξει το αυτονόητο. Να αποπέμψει την κυρία Μενδώνη από τα υπουργικά της καθήκοντα. Και να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα αλλά και από τον ελληνικό λαό, για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί».

Πυρά στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα εξαπολύουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο και χθες υπήρξε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού από ηθοποιούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή