Στη δημοσιότητα αρχείο της CIA για σχέδιο δολοφονίας του Κάστρο

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007 17:47
UPD:18:18
A- A A+

Εκατοντάδες σελίδες του αρχείου της CIA δημοσιεύτηκαν χθες. Το αρχείο αναφέρεται σε παραβιάσεις της υπηρεσίας στις δεκαετίες του 1960 και '70, όπως κατασκοπεία στο εσωτερικό της Αμερικής και σχέδιο για τη δολοφονία του προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, με χάπια. Μάλιστα η υπηρεσία συνεργάστηκε με τον γνωστό μαφιόζο του Λας Βέγκας, Τζόνι Ροσέλι, καθώς και με τον Χουάν Ορτα, για την τοποθέτηση των χαπιών στο φαγητό του Κάστρο στις αρχές του 1960.

Στον Ροσέλι, που διατηρούσε στενές σχέσεις με Κουβανούς, είχε προταθεί συμβόλαιο 150.000 δολαρίων, με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνώριζε και δεν έπρεπε να γνωρίζει την επιχείρηση», το οποίο ο Ροσέλι τελικά δεν αποδέχθηκε.

Στον Χουάν Ορτα, Κουβανό αξιωματούχο, ο οποίος διατεινόταν ότι είχε άμεση πρόσβαση στον Κάστρο δόθηκαν «έξι χάπια με φονικό περιεχόμενο». Υστερα όμως από πολλές απόπειρες ο Όρτα φοβήθηκε και πρότεινε άλλον, ο οποίος όμως απέτυχε.

Στη ίδια έκθεση με τίτλο «Οικογενειακά κοσμήματα», αναφέρεται και τρίτη απόπειρα από τον Αντονι Βερόνα, υπεύθυνο της «επιτροπής των Κουβανών εξόριστων» έναντι ποσού 10.000 δολαρίων, το σχέδιο όμως ναυάγησε λόγω των επεισοδίων του Κόλπου των Χοίρων.

Τέλος στην έκθεση, καταγράφονται επιχειρήσεις που αφορούν δοκιμές LSD από πολίτες που αγνοούσαν ότι επρόκειτο περί ναρκωτικής ουσίας, παρακολουθήσεις γνωστών Αμερικανών δημοσιογράφων και πολιτών που διαμαρτύρονταν για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ο αρχηγός της CIA Μάικλ Χέϊντεν δήλωσε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης δεν είναι κολακευτικό για την Υπηρεσία αποτελεί όμως «μέρος της ιστορίας της».

Πρώην αξιωματούχος της, που υπηρέτησε εκείνη την εποχή δήλωσε ότι η CIA δε δρούσε με δική της πρωτοβουλία, αλλά κατ' εντολήν του Λευκού Οίκου.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ASSOCIATED PRESS

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή