Το 17% των ιρακινών πετρελαίων στους Κούρδους - Τουρκικές ανησυχίες

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007 17:56
A- A A+

Επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό διανομής των πόρων από τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής κυβέρνησης στο Βόρειο Ιράκ, Χαλίντ Σάλεχ, δήλωσε ότι πέτυχαν συμφωνία με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν πάνω σε άλλα εκκρεμή ζητήματα.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, ο οποίος επισήμανε ότι όλες οι διαφωνίες σχετικά με το προσχέδιο του νομοσχεδίου έχουν επιλυθεί και το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί ήδη στο Κοινοβούλιο.

Το προσχέδιο, ιδιαίτερα σημαντικό για τη ρύθμιση του ύψους των εσόδων από τα τεράστια αποθέματα του Ιράκ που θα μοιράζονται οι διάφορες εθνοτικές ομάδες, είχε εγκριθεί το Φεβρουάριο από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά προκάλεσε την έντονη αντίθεση της κουρδικής κυβέρνησης επειδή αυτή θεώρησε ότι δεν είχε επιτευχθεί καλή συμφωνία.

Τελικά από τα κέρδη του πετρελαίου θα δοθεί το 17% στην κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ. «Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια μεγάλη νίκη για την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ», δήλωσε ο Σάλεχ στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη συζητηθεί ορισμένες παράμετροι του προσχέδιου.

Πάντως με αυτήν την καταρχήν συμφωνία η κουρδική κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ ελέγχει ολόκληρη την περιοχή και προτίθεται να προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίων με ξένες εταιρείες για έρευνες πετρελαίου.

Η Τουρκία δεν κρύβει τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ, την οποία εκδηλώνει με πιέσεις στα σύνορα και με την εκτόξευση απειλών. Γιατί εκείνο για το οποίο πραγματικά τρέμει είναι το ενδεχόμενο τα κοιτάσματα πετρελαίου να περάσουν στα χέρια των Κούρδων. KURΤSAT TV

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή