Ρουσόπουλος: Ρεαλιστική λύση για ευταξία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2007 19:00
A- A A+

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας, που αφορά τη συγκέντρωση και τις αδειοδοτήσεις των ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε λόγο για ρεαλιστική λύση, συμβατή με το Σύνταγμα της χώρας και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί ο νέος χάρτης συχνοτήτων, ενώ κατέθεσε σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο. Παράλληλα δεσμεύτηκε, μετά από σχετικές προτάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, να επανεξετάσει τη ρύθμιση, ώστε να εξαιρεθούν από τη μοριοδότηση τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς.

Από την πλευρά τους, οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το χρόνο κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια ομηρίας των ΜΜΕ. Η κριτική τους εστιάστηκε επίσης στην υπερσυγκέντρωση, όπως υποστήριξαν, αρμοδιοτήτων του εκάστοτε υπουργού Επικρατείας σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις, στη ρύθμιση για την πώληση του 49% των μετοχών της ΕΡΤ σε ιδιώτες καθώς και στην κατάργηση των τοπικών καναλιών.

Επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τη συγχώνευση τοπικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών με τη δημιουργία περιφερειακών, εξέφρασαν και οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Σταύρος Κελέτσης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο τον τίτλο του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει η αδειοδότηση των ΜΜΕ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο χάρτης συχνοτήτων, εξέφρασε αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες ελέγχου των ΜΜΕ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ υποστήριξε ότι με τη δημιουργία περιφερειακών καναλιών νομιμοποιείται και διευρύνεται το άναρχο τοπίο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς