Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από τις δημοκρατίες του κόσμου και τους Ευρωπαίους συμμάχους να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα όπως η Κίνα, αλλά δεν επιδιώκει έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» , σύμφωνα με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα εκμεταλλευθεί μία «εικονική επίσκεψη» στην Ευρώπη για να αποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως team player στις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις έπειτα από τέσσερα χρόνια διχαστικής πολιτικής στο πλαίσιο του σλόγκαν America First (Πρώτα η Αμερική) του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τζο Μπάιντεν θα έρθει κομίζων δώρα --δέσμευση για συνεισφορά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και την προοπτική πακέτου δαπανών ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί στις 09.00 ώρα Ουάσινγκτον (16.00 ώρα Ελλάδος) με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, την Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά σχεδιάζει μία δια ζώσης σύνοδο κορυφής στην Βρετανία το καλοκαίρι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός αξιωματούχος.
Αργότερα εντός της ημέρας, ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει online στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην ίδια διάσκεψη όπου πριν από λίγα χρόνια, συμμετέχοντας ως ιδιώτης επί προεδρίας Τραμπ, είχε δώσει την διαβεβαίωση: «Θα επιστρέψουμε».
Ο Μπάιντεν θα επισημάνει ότι οι δημοκρατίες, και όχι τα αυταρχικά καθεστώτα, προσφέρουν τον βέλτιστο δρόμο προς τα εμπρός για τον κόσμο, έπειτα από την επιδρομή του όχλου των υποστηρικτών του Τραμπ κατά του Καπιτωλίου που έδειξε ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη.
«Θα τονίσουμε με έμφαση και αυτοπεποίθηση ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο μοντέλο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του καιρού μας. Η δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά τύχην. Πρέπει να αγωνιστούμε γι΄αυτήν», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Συνεργασία με Ρωσία-Κίνα
Ο Τζο Μπάιντεν θα δηλώσει ότι οι μεγάλες οικονομίες της αγοράς και δημοκρατίες θα πρέπει να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προέρχονται από τις μεγάλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα, καθώς και διεθνή θέματα, όπως η διασπορά των πυρηνικών όπλων, η κλιματική αλλαγή και η κυβερνοασφάλεια.
Ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει συγκεκριμένα για την κακόβουλη συντονισμένη δράση που ανέλαβε η Ρωσία για να αποσταθεροποιήσει την δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και αλλού και θα καλέσει τους συμμάχους να τηρήσουν σθεναρή στάση από κοινού με την Ουάσινγκτον.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο Τζο Μπάιντεν θα καλέσει τις δημοκρατίες να εργασθούν από κοινού για να αποτρέψουν πρακτικές και πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης που είναι «οικονομικά καταχρηστικές και αντίθετες με τις αξίες μας».
Ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει την κινεζική πολιτική σε μία σειρά από μέτωπα, από την στρατιωτική της ανάπτυξη και την εμπορική της πολιτική μέχρι τις ενέργειές της στο Χονγκ Κονγκ, την μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων και την κρίση του κορονοϊού.
«Κατά την ομιλία του, θα καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκει αντιπαράθεση, δεν επιδιώκει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά περιμένει σκληρό ανταγωνισμό και τον χαιρετίζει», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μπάιντεν θα πει ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επαναδραστηριοποίηση της διπλωματίας για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας της Βιέννης την οποία εγκατέλειψε η κυβέρνηση Τραμπ.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Τζο Μπάιντεν θα καλέσει τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) να επενδύσουν εντατικά στις οικονομίες τους και να επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Ο φόβος δεν είναι ότι κάνουμε παρά πολλά, αλλά ότι κάνουμε πολύ λίγα. Είναι καιρός για δράση και επενδύσεις και όχι για λιτότητα. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό μέρος του μηνύματος», είπε ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το μήνυμα που θα απευθύνει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters